donderdag, 18 januari 2007

de beste vissoep ooit gemaakt !

bouilla

 

voor 4 personen:

900gr gemengde vis zoals rode poon, hondshaai, kabeljauw, wijting, zeebarbeel,1.25 l water, 1dl olijfolie, grof geprakte ui, selder, prei en venkel (elk 100gr),sap van een halve sinaasappel en een beetje gewassen schil

200gr tomatenblokjes uit blik,1 kleine rode peper in ringetjes,laurier en takje tijm,200 gepelde grijze garnalen, cayenne, safraan, zeezout en peper uit de molen

voor de croutons:

1 kleine baguette,olijfolie om te bakken,teentje knoflook,parmesaanse kaas fijngeraspt (eventueel in zakje te koop)

voor de rouille:

een dag oud wit brood, zonder korst,een beetje visbouillon,1 eierdooier,3 grote tenen knoflook gepeld en olijolie 2.5 dl,een tube harissa (te koop in uw supermarkt afdeling pepers)

Recept:

1. fileer de vis wanneer nog niet in filets en hou de graten om de bouillon te trekken (anders de graten aan u visboer vragen)

2. verhit de olie in een grote pan, doe de groeneten en de knoflook erin en smoor ze 20 min tot ze gaar zijn, maar nog niet gekleurd. Doe de schil, tomaat, rode peper, laurierblad, tijm, safraan, garnalen en de filets erbij en bak ze 2-3 minuten mee op hoog vuur. Giet de bouillon en de sinasappelsap erbij en berng weer aan de kook voor 40 min . Snijd ondertussen de baguette voor de croutons in dunne sneetjes en bak die krokant en goudbruin in de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en wrijf ze dan aan één kant in met de teen knoflook.

3. pureer de soep, giet hem door een puntzeef in een schone pan en druk met de achterkant van een soeplepel zoveel mogelijk vocht door de zeef. Zet de soep weer op het vuur en breng hem op smak met cayenne, zout en zwarte peper.

4. leg een sneetje van het brood in visbouillon of water en lat het weken. Knijp het vocht eruit en maal het met twee eetlepels van de harissa, knoflook, eierdooier en de rest van het zout in de keukenmachine fijn. Giet vervolgens geleidelijk terwijlde machine draait, de olie derbij tot het een dik, mayonaise achtige megsel wordt. (1 week houdbaar in de koelkast)

5. Schep de soep in een terrine (voorverwarmd) en doe de croutons, parmesan en de rouille in aparte schaaltjes. Schep de soep aan tafel in de warme kommen en lat iedereen de rouille op de croutons smeren, die op de soep laten drijven en wat parmesan op strooien.

Amai.....da was de moeite hé!

 

 

 

17:35 Gepost door johan in recepten | Permalink | Commentaren (0) | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.