zaterdag, 03 februari 2007

 schaaldieren good or bad ?

Wat zit er in zeevruchten?

Zeevruchten worden in twee categorieën verdeeld: schaaldieren en weekdieren.
Schaaldieren behoren tot de familie van de geleedpotigen zoals insecten, spinnen, duizendpoten. De meest verkochte schaaldieren in Europa zijn roze en grijze garnalen, gevolgd door krab, rivierkreeft, zeekreeft, zeespin, langoest, Noorse zeekreeft, Noordzeekrab, galathee (klein schaaldier dat vaak wordt gemengd met de Noorse zeekreeft, lijkt op rivierkreeft).
De voedingskenmerken van schaaldieren zijn eigen aan hun categorie.
 -Grijze en roze garnalen bijvoorbeeld, zijn rijk aan zwavel(draagt bij aan groei van haar en nagels), calcium (draagt bij aan de botsterkte) en ijzer (onmisbaar voor ons immuunsysteem).
Grijze garnalen zijn in vergelijking met roze garnalen minder rijk aan zout en calcium maar rijker aan vitamine E, ijzer en vet.
 -Het vlees van de zeekreeft (vooral de staart), bevat kalium, onmisbaar mineraal voor de regulatie van de bloeddruk, zink en vitamine B3, beide onmisbaar voor een goede werking van het zenuwsysteem.
 
Het voordeel van weekdieren, of schelpdieren, is dat zij caloriearm zijn, minder dan 90 kcal per 100 g (minder dan vlees en gevogelte).
Onder schelpdieren verstaan we slakken, oesters, mosselen, krukels, kokkels en calmar.
Zij zijn rijk aan verschillende mineralen en oligo-elementen zoals ijzer, magnesium, selenium, calcium, fosfor, kalium, fluor, jodium, en dragen bij tot een vermindering van vermoeidheid (ijzer en magnesium), werken oxidatieremmend (selenium), vormen en versterken de botten (calcium, fluor), verzekeren een goede celwerking en beperken tandbederf (fluor).
Afgezien van mineralen bevatten schelpdieren ook vitamines. Vitamines A, B1, B2, B9, B12 spelen een rol bij de stofwisseling, bij een serie chemische reacties zoals de opneming van koolhydraten (B1), bij de werking van bepaalde enzymen noodzakelijk voor het ademhalingsproces en de energieproductie van onze cellen (B2), bij de synthese van DNA (B9 en B12), bij de kwaliteit van de huid (A).
 
Het eten van zeevruchten leidt tot een toename van cholesterol: WAAR of NIET WAAR?
Zeevruchten stonden lang slecht bekend als zijnde rijk aan cholesterol maar nieuwe analysemethodes hebben aangetoond dat de meest gegeten schelpdieren zoals mosselen, oesters, jakobsschelpen en venusschelpen minder cholesterol bevatten dan sommige stukken rood vlees.
Garnalen, zeekreeft, langoest en Noorse zeekreeft hebben echter wel een hoog cholesterolgehalte (tot 240 mg/100 g).
 
Bestaat er gevaar voor het hart- en vaatsysteem?
Alle zeevruchten, zelfs die met een hoog cholesterolgehalte, zijn arm aan verzadigde vetten, vetten waarvan de incidentie op het cholesterolgehalte in het bloed belangrijker is dan die van voedselcholesterol.
Recent onderzoek (1) heeft aangetoond dat de consumptie van 300 g garnalen per dag gedurende 3 weken het triglyceridegehalte in het bloed verlaagt met 13%, het gehalte van slechte LDL cholesterol weliswaar verhoogt met 7% maar tevens goede HDL cholesterol met 12% verhoogt wat aldus het effect van de LDL ongedaan maakt.
U hoeft dus niet langer te aarzelen...
 
Wat te doen tegen allergieën?
Allergieën tegen schaaldieren zijn helaas niet zeldzaam; meer dan 8% van de volwassenen en 2,4% van de kinderen is hiermee gemoeid.
De meest voorkomende symptomen zijn netelroos, bindvliesontsteking, neusverkoudheid, astma, Quinckeoedeem, misselijkheid, maagpijn, diarree en hevige allergische reacties (anafylactische reacties).
Als u allergisch bent kunt u slechts één ding doen en dat is alles vermijden en vergeet niet dat wanneer u allergisch bent voor garnalen er een grote kans bestaat dat u dit ook bent voor krab, zeekreeft en Noorse zeekreeft. Deze allergieën worden «gekruiste allergieën» genoemd.
Dit zou u niet moeten weerhouden om vis te eten, geen enkele gekruiste allergie is aangetoond tussen vis en schaaldieren (2).
Het is echter interessant om te weten dat allergene stoffen van schaaldieren terug gevonden kunnen worden in kookstoom. (3, 4) en dat sommige garnalen met sulfiet zijn behandeld, deze substantie kan vooral bij mensen met astma allergieën veroorzaken .
 
Hoe dienen schaaldieren bewaard te worden? Enkele tips.
Let op dat de schaaldieren op het moment van aanschaf gesloten zijn of zichzelf sluiten bij aanraking met uw vinger (bewijs dat ze nog levend zijn).
Als u weekdieren zonder schelp koopt moeten zij vrij vet zijn en in helder vocht liggen.
Kies bij schaaldieren voor levende krab en langoest. Wanneer u een zeekreeft beetpakt, moet deze zijn staart intrekken.
Wanneer u ongepelde garnalen koopt, verzekert u zich er dan van dat hun schaal een rozige, bruin/roze of grijze kleur heeft.
Mosselen, jakobsschelpen en oesters kunnen niet langer dan 2 dagen worden bewaard. Zeevruchten moeten in de koelkast tussen 4 en 8°C worden bewaard.
 
Kan men schaaldieren het hele jaar door eten?
Door nieuwe conserverings- en kweekmethodes kunnen zeevruchten praktisch het hele jaar door worden gegeten. Echter, het in acht nemen van de diversiteit en het seizoensgebonden karakter betekent ook het in acht nemen van uw plezier en een goede kwaliteit/prijsverhouding, en u helpt hiermee tevens de visstand beter te beheren.
Wij raden u dus aan om schaal- en schelpdieren te eten tussen september en april.
Wat de kwaliteit van mosselen betreft, zelfs als het seizoen van half juli tot half april loopt is deze het best tussen eind augustus en half januari.

22:16 Gepost door johan in voedingswaarden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schaaldieren, zeevruchten, zee, noordzee, crustaces, fruits de mer | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.