woensdag, 07 februari 2007

vis en Alsace wijn

Vins d'Alsace - Ongeëvenaard veelzijdig
In de Alsace is het goed toeven! Landschappelijk gezien is het één van de mooiste wijngebieden van Frankrijk en in culinair opzicht is de Alsace onovertroffen. Langs de prachtige route des vins liggen tal van pittoreske dorpjes en stadjes met monumentale vakwerkhuizen en kleurige bloembakken.

Frans met een Duits accent
Alsace De Alsace is altijd een grensgebied geweest. Zoals de vele Duits klinkende plaats- en familienamen suggereren, is dit van origine een Duits gebied, maar sinds 1648 heeft het - met enkele onderbrekingen - deel uitgemaakt van Frankrijk. Het is dus Frans met een Duits accent. De streek ligt in het uiterste noordoosten, ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn. Het wijnbouwgebied Alsace heeft een oppervlakte van 14.500 hectare en loopt als een lang, smal lint van Marlenheim in het noorden naar Thann in het zuiden. Centrum ervan is Colmar.

Appellations
De Alsace produceert overwegend witte wijnen. Het aandeel daarvan in de productie bedraagt ruim 92%. De wijnen die onder de "appellation d'origine contrôlée" (gecontroleerde herkomstbenaming) Alsace vallen, dragen op een enkele uitzondering na de naam van het druivenras. De Alsace neemt hiermee binnen Frankrijk een unieke positie in. De wijnen worden verplicht in de streek gebotteld in de slanke groene fles. Wijnen die afkomstig zijn van de beste wijngaarden hebben bovendien de toevoeging Grand Cru. De mousserende wijnen uit de Alsace dragen de naam Crémant d'Alsace. Dit zijn delicate wijnen die de perfecte en bovenal feestelijke begeleiders zijn van visgerechten

Wijnbouw
Door de noordelijke ligging en de bijbehorende relatief lage temperatuur rijpen de druiven er langzaam en lang; de pluk begint pas in oktober en duurt vaak tot in november. In de Alsace vindt men erg veel verschillende bodemsoorten, die terug te vinden zijn in het smaakkarakter van de wijn.

Druivensoorten
De 4 belangrijkste druivensoorten op een rij

1. Riesling: de trots van de Alsace
Frisse, verfijnde en delicate smaak.
De Riesling kenmerkt zich door een frisse, verfijnde en delicate smaak met fruitige zuren. Deze droge, aromatische wijn is een ideaal aperitief omdat hij verfrist en de eetlust opwekt. De Riesling is echter ook een uitstekende wijn voor aan tafel. Hij vormt een ideale combinatie met visvoorafjes en visgerechten met lichtzure sauzen.
2. Pinot Blanc: een allemansvriend
Een frisse en fruitige wijn.
De Pinot Blanc is een frisse en fruitige wijn die zacht en rond overkomt. Het is een wijn die geschikt is voor elk moment. Heerlijk als aperitief, maar met zeker ook genoeg smaak en structuur om allerlei gerechten met vis en schelpdieren te begeleiden. Het is een mosselwijn bij uitstek.
3. Pinot Gris: de smaak van nu
Een volle, frisse en wat exotische wijn.
De Pinot Gris is een volle, frisse en wat exotische wijn die uitstekend combineert met de kruidige en multiculturele gerechten van vandaag. In de Alsace drinken ze de Pinot Gris graag bij gepocheerde vis met een rijke, romige saus: een specialiteit uit de streek.
4. Gewurztraminer: Frans karakter
Een echte wijn met karakter
De Gewurztraminer is met z'n zwoele aroma's en rijke, weelderige structuur een echte wijn met karakter. De Gewurztraminer combineert uitstekend met Aziatische visgerechten of met vis in saus.

Andere druivenrassen uit de Alsace zijn:

Muscat
Intens aromatisch en daardoor makkelijk herkenbaar. Droge wijn die een goed aperitief vormt.
Sylvaner
Geeft neutrale, frisse wijnen voor alledag.
Pinot Noir
Hoewel de Alsace overwegend witte wijnen produceert, komen er ook interessante rode vandaan. Ze variëren in stijl van licht tot behoorlijk stevig.

Vins d'Alsace - Franse witte wijn op z'n best
Kijk voor meer informatie op www.vinsalsace.com

19:11 Gepost door johan in vis en wijn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alsace, wijn, vis, zee | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.