woensdag, 07 februari 2007

wordt klimaatverandering kabeljauw fataal?

Larven van zeedieren verschijnen tegenwoordig veel eerder in het seizoen dan veertig jaar geleden. Zeesterren en zee-egels zelfs anderhalve maand eerder. Ook zwemmend plantaardig plankton (dinoflagellaten) piekt nu een maand vroeger. Andere soorten trekken zich juist weinig aan van de opwarming. Kiezelwier bijvoorbeeld bloeit steevast in april.
 
Op 15 september 1931 bevestigde een stel biologen een één meter lange bronzen doos aan het achtersteven van de SS Albatros. Het koopvaardijschip vertrok de volgende dag vanuit Hull naar Bremen. Onder water zweefde de bronzen doos er achteraan op tien meter diepte. Het was de eerste verzameltocht voor plankton, een experiment dat daarna veelvuldig herhaald zou worden. Vanaf 1958 is de doos, officieel 'Continuous Plankton Recorder' of CPR genoemd, continu op reis over de Noordzee, achter in totaal 214 verschillende schepen.
 
Maandelijks ontvangen onderzoekers in het Zuid-Engelse Plymouth de planktonmonsters, die ze in hun laboratorium analyseren en tellen. Ze registreerden al meer dan vierhonderd verschillende soorten. In Nature beschrijven ze nu de uitkomst van veertig jaar maandelijkse metingen van 66 verschillende planktonsoorten. Ze zien dat verschillende planktonsoorten uiteenlopend reageren op de geleidelijke opwarming van het zeewater. Sommigen pieken eerder en groeien in aantal, anderen blijven onveranderd of worden juist minder talrijk.
 
"Het is de eerste keer dat de invloed van klimaatverandering op het zeeleven is aangetoond", reageert UvA-hoogleraar Jef Huisman. "Dat is wel eerder aangetoond voor plantenbloei en voor het broedgedrag van vogels, maar dit is de eerste mariene studie."
 
De onderzoekers verwachten grote gevolgen voor de voedselketen in de Noordzee. Want wil een larve overleven in de zee, dan moet er voedsel zijn: op tijd, in voldoende hoeveelheid en van de juiste grootte. Als vislarven door de opwarming van het zeewater eerder uitkomen, komen ze te vroeg komen voor het eten.
 
De verschuiving in het plankton verklaart ook de achteruitgang in kabeljauwstand, stellen de Britten. Want het blijft duister waarom de kabeljauw in de Noordzee zich, ondanks de drastische vangstbeperkingen, niet herstelt. De Britse biologen veronderstellen nu dat een verschil in timing tussen larven en hun prooi het herstel van de populatie in de weg staat: de kabeljauwlarven verhongeren.
 
Maritiem ecoloog Huisman vindt dat iets te ver gaan: "Ze hebben de invloed aangetoond van klimaatverandering op kabeljauwlarven, maar dat is geen verklaring voor de achteruitgang in de volwassen populatie. Ook bij voldoende voedsel haalt nog geen promille van de larven het volwassen stadium." Kennelijk heeft de kabeljauwlarve op weg naar volwassenheid grotere problemen te overwinnen. "Kabeljauw blijft raadselachtig", geeft Huisman toe.
 
De voedselketen in de Noordzee is aan het veranderen. Sommige vissoorten, zoals de kabeljauw, lopen risico op uitsterven. Aan de andere kant treffen vissers ook steeds vaker soorten uit zuidelijker wateren aan. Er zijn er al 120 geteld, waaronder Japanse wieren en oesters, Amerikaanse zwaardschedes, Chinese krabben en zeepokken uit Nieuw-Zeeland. "Misschien betekent het wel een langer visseizoen", oppert Huisman en hij wijst op de vroege en hoge pieken van de kiezelwieren.

13:50 Gepost door johan in weer en getijden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaat, weer, kabeljauw, vis, global warming, opwarming, zee, aarde | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.