vrijdag, 09 februari 2007

rampjes in de keuken

 

Om de zoveel tijd gaat er iets mis (de telefoon ging, een kind krijgt een bloedneus, dat soort dingen; afijn, u werd op een cruciaal moment afgeleid), en zult u plotseling rampjes moeten oplossen. Hieronder vindt u een aantal min of meer frequent voorkomende gebeurtenissen, met een idee hoe u de gevolgen kunt minimaliseren.

De aardappels zijn aangebrand!
Haal de pan van het vuur, gooi de aardappels in een vergiet en spoel ze af met koud water. Snij vervolgens de aangebrande gedeelten weg. Neem een nieuwe pan, doe er heet water in, en doe de overgebleven aardappels terug. Breng ze weer aan de kook, en vervolg het kookproces.
Ik ben stamppot aan het maken, maar die **** stamper werkt niet mee!
Laat die stamper maar zitten. Pak de mixer, stop de deeghaken erin (dat zijn die twee spiraalvormige dingen) en bewerkt daarmee de stamppot tot hij de gewenste egaalheid heeft.
Ik wil iets uit de diepvries gebruiken, maar het is nog steeds een klomp ijs!
Tja, lastig. Tenzij u een magnetron hebt, zie verder de gebruiksaanwijzing van dat ding. Hebt u zo'n apparaat niet, dan doet u het te ontdooien object in een plastic zak, en zet u het in een pan met warm water. Dat zou het ontdooiproces moeten versnellen, maar verwacht er geen wonderen van.
Er zit een aangebrande/aangekoekte korst in een pan die ik niet weg krijg!
Zet hem even apart, en giet de eerstvolgende afwas het afwaswater erin, en laat het een nacht staan. Elke dag kijken hoever het is. Helpt dat niet, doe er dan een bodem water in met een paar lepels soda, en kook dat een kwartier door. Waarschuwing: gebruik geen soda bij aluminium pannen! Die kunnen daar niet tegen.
Een toevoeging van mevrouw J. de la B.: "Zelf heb ik tegen heel erg aangekoekte pannen altijd de biotex (inweek) in de strijd geworpen (gewoon met heet water uit de kraan en een etmaal geduld). Heeft mij eigenlijk nog nooit in de steek gelaten en voor zover ik weet kunnen alle keukenmaterialen er tegen."
Mevrouw S.K. levert ons nog de volgende tip: "Een aangebrande koekenpan bijvoorbeeld. Die is het beste van de zwarte koek te ontdoen door hem met een fles cola (de cola he, niet de fles) erin op een hoog vuur te zetten. Weg koek en de pan is nog heel." Kijk, ik wist dat je cola kunt gebruiken om vastgeroeste moeren vlot te trekken, maar dit was nieuw voor me!
Idem, maar het is wel een aluminium pan!
Mevrouw I. schrijft mij het volgende: "Ik had nog een tipje voor als je een aangekoekte of aangebrande pan schoon wilt krijgen: water met een tabletje Steradent erin, dat bruist alles los, zonder koken of schrobben!"
(Ik heb zelf geen ervaring met Steradent, maar ik mag toch aannemen dat het, als het kunstgebitten reinigt zonder ze te laten smelten, niet zodanig agressief is dat het je pan opblaast.)
Nog een toevoeging van mevrouw J. de la B.: (1) Het is niet persé nodig om Steradent te gebruiken, met het huismerk van de Trekpleister kan het ook; (2) Kunstgebittenreiniger is ook bruikbaar voor het verwijderen van aanslag in theepotten, thermoskannen, bloemenvazen en dergelijke. 's Avonds vullen met water en 1 tablet, en de volgende ochtend uitspoelen.
Ik heb twee pannen in elkaar gezet en krijg ze nu niet meer uit elkaar!
Dit is iets dat ons in het vuur van de strijd (nog gauw even afwassen en dan hebben we nog twee minuten om de bus te halen, u kent dat wel) best wel eens kan overkomen. Heel lastig. En soms onoplosbaar, wat leidt tot het voortijdig met pensioen moeten sturen van twee zeer bruikbare pannen. (Des te vervelender omdat je na verloop van tijd met een pan vertrouwd raakt, idioot maar zo werkt het bij mij wel.)
De heer Van L. schreef me dat hij het aldus heeft weten op te lossen: "Ik had inderdaad het vermoeden dat er een gedeeltelijk vacuum was ontstaan. Uiteindelijk is het me gelukt om ze uit elkaar te krijgen. In bad. Ik heb me uitgekleed en ben in bad gaan zitten en heb aan twee kanten keukenmessen tussen de pannen gewrikt en heb ze toen op de kop gezet. Toen liep er water tussen uit. Dat was een hoopvol teken. Met draaien en trekken schoten ze opeens uit elkaar en gutste het water uit de onderste pan."
Een kwestie van creativiteit en vasthoudendheid, dus.
Ik probeer een pot knakworst/appelmoes/wat dan ook open te maken, maar ik krijg dat ***** deksel er niet af!
De grap is dat de fabriek het spul er in gestopt heeft toen het heet was, om bacteriedoodmaaktechnische redenen. Door het afkoelen is de lucht in de pot ingekrompen, en dat zuigt het deksel tegen de rand vast. Zet de pot een paar minuten in heet water, droog hem af, en probeer het nog eens. Om extra grip te krijgen: er zijn handige rubber lapjes van 15 x 15 cm te koop. Ook zijn er "allesopeners" te koop, een soort buitenmodel waterpomptang. Alleen: als je dat al te ruig doet spat het glas alle kanten uit.
Tip van de heer C.V."Je kunt ook een gaatje in het deksel prikken (met een priem, hamer en spijker of desnoods een schroevedraaier en enige kracht) en daarmee het drukverschil opheffen, maar dan is de pot uiteraard niet meer hersluitbaar. Maar als je de inhoud direct opmaakt maakt dat niet uit."
De heer R.D. schrijft mij: "Wat voor mij ook al tijd goed werkt is het volgende: houdt het potje met deksel naar beneden, houdt hem goed beet en geef er met de bal van je hand een korte stevige klap op de bodem van het potje, vaak hoor je een ploppend geluid. Het potje gaat nu iets makkelijker open."
En mevrouw M.S. schrijft mij: "Er is ook een plastic opener te koop, ze noemen het 'jar-key' speciaal voor de deksels open the floppen... De lucht komt er bij en je kan zo de deksel er makkelijk afschroeven, geen probleem!"
De heer of mevrouw C.V. voegt hier aan toe: "mijns inziens is de makkelijkste oplossing (zeker voor mensen met weinig kracht): steek een gewoon niet-scherp bestekmes over de schroefdraad van de pot tussen het glas en het deksel. Zo diep mogelijk insteken en dan een klein beetje draaien of optillen. Het deksel geeft dan genoeg ruimte om wat lucht aan te zuigen, je hoort het deksel "plop" zeggen en dan is het heel makkelijk om het deksel er gewoon af te draaien. De pot is dan ook nog hersluitbaar."
En de heer E.E. doet ons nog de volgende suggestie aan de hand: "Nog een methode om die ******deksel open te krijgen is:
Houd de pot omgekeerd, dus met het deksel naar beneden. Geef met die pot een (niet te harde) tik op een harde ondergrond (vloer o.i.d., maar niet je mooie granieten aanrecht...;-), en met na die juist gedoseerde tik draai je die *****deksel met 2 vingers open!!"
En van mevrouw F.K. komt nog de volgende tip:
"Nog even over het openen van een vacuum-pot. Ik heb daar nog een handigheidje aan toe te voegen. Die omgekeerde pot met de klap erop werkt goed, zeker in combinatie met een breed 'post-elastiek- dat je een paar keer om de rand van de potdeksel hebt gewikkeld. Zo krijg je meer grip op de deksel, spaart het kopen van het zoveelste keukendingetje uit, want het elastiek kun je zo weer ergens anders voor gebruiken en meestal heb je zo'n elastiek altijd wel in huis."
En de heer H.G. komt zelfs met 2 tips:
"(1) Hou de pot vast met een hand en geef met je andere een flinke mep op de onderkant van de pot. Klaar is Klara! Je hoeft de pot nergens op te zetten. Het is zelfs belangrijk dat het deksel vrij is om los te komen van de rand. Deze truc werkt in 95% van de gevallen.
(2)Voor alle andere gevallen: Hou het deksel van de pot enkele seconden onder de heetwaterkraan (mooi woord). Het metaal zet veel sneller uit dan de glazen pot en het deksel is gemakkelijk open te draaien."
Nog even een toevoeging van mij (MJvD): bij de eerste methode rust de pot dus niet op het aanrecht of zo, en de klap wordt met de muis van de hand van onderaf tegen de bodem uitgedeeld. (Ik had even moeite het voor mezelf te visualiseren, dus ik heb het nog even nagevraagd.)
Mevrouw A.B. schreef me:
"Om me even te mengen in de knakworst/appelmoespotsidcussie:
Het deksel opendraaien met een lap schuurpapier wil ook nog wel eens werken en geeft wat minder geluidsoverlast. Schuurpapier ligt bij mij dus in de keukenla. (Logisch gevolg is dat het keukenpapier in de schuur ligt.)"

20:18 Gepost door johan in onhandige harry's | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ramp, keuken, harry | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.