woensdag, 21 februari 2007

 onze mooie zee

 

Dolfijnen, walvissen, prachtige koralen met kleurrijke vissen en schildpadden die meer dan honderd jaar oud kunnen worden. De zee is ongelofelijk mooi en zit vol met prachtig leven.


De aarde bestaat voor 70% uit water. Daarvan is 97,5% zout water uit de zeeën en oceanen. In deze zeeën leven zo ontzettend veel dieren, waarvan we nog maar een klein deel in kaart hebben gebracht. Bovendien is de zee belangrijk voor de mens: het is een grote bron van voedsel en zeeën zijn belangrijke transportaders.

Bedreigingen

Toch is de zee veel kwetsbaarder dan veel mensen denken. Door menselijk handelen zijn veel zeedieren al uitgestorven en staan velen meer op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Denk aan de schildpad, de dolfijn of walvis. Echter ook vissen en schelp- en schaaldieren worden bedreigd. Leek een visbestand vroeger een onuitputtelijke bron, nu is duidelijk dat met geavanceerde vistechnieken vissen in zee nauwkeurig opgespoord en gevangen kunnen worden.

Door verstandig vis te eten en rekening te houden met welke vissen u wel en welke u beter niet kunt eten, kunnen we dit tij keren! Wanneer de vraag naar bepaalde typen vis door consumenten en ondernemers minder wordt, zal uiteindelijk de visserijdruk op die vissen verminderen en kan de stand zich herstellen.

Bij de keuze van welke vis je wel en niet kunt eten, is het het goed te kijken naar de manier waarop de vis gevangen of gekweekt is. Niet alle technieken zijn even schadelijk. Lees hier meer over onder Uitleg vistechnieken en Uitleg kweekmethoden.

Pracht en praal

De pracht en praal van de zeeën en oceanen kan tegenwoordig door iedereen ervaren worden. Onderwaterfilms laten talloze mooie, gekke en interessante dieren zien. Met vernieuwde apparatuur kunnen we steeds dieper afdalen in de zee, waar het koud en donker is en waar dieren leven die nooit daglicht zien. Meer aan het oppervlak kunnen we als duikers en snorkelaars de schoonheid van mooie koralen en het leven daaromheen zelf aanschouwen.

Geheimen van de zee

Toch kennen we nog lang niet alle geheimen van het leven in zee. Vele raadsels blijven bestaan. Zo wordt algemeen aangenomen dat de paling die we hier in Nederland vangen, geboren wordt in de Sargasso zee, bij Bermuda. Een jonge paling legt duizenden kilometers af naar Europa, om hier in onze zoete wateren volwassen te worden. Traditioneel zwemmen de vrouwtjes vervolgens weer helemaal terug naar de Sargasso zee om daar in de donkere diepte van de zee hun eitjes te leggen. Echt bewezen dat dit gebeurt, is het echter niet. De Sargasso zee is vele kilometers diep, daar kan nog niemand bij komen. De aan name dat het leven van de paling zich zo voltrekt berust op het feit dat eens per jaar grote aantallen palinglarven worden waargenomen. Er is echter nog nooit melding gedaan van een levende volwassen paling in de Saragasso zee.

20:55 Gepost door johan in onze noordzee | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de zee, noordzee, zee, fauna | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.