woensdag, 21 februari 2007

vis is een wereld product

Sinds 1950 eet elke wereldburger twee keer zo veel vis en andere schaal- en schelpdieren per jaar. In 2000 kwam 16% van de ‘dierlijke eiwitten’ die mensen eten uit vis. De verwachting is dat vis ook in de toekomst een hele belangrijke rol zal blijven spelen.


Groei in visconsumptie

In 2000 leverde visserij en de kweek van vis samen 89 miljoen ton vis. Hiervan kwam ongeveer 70 miljoen ton uit de zeevisserij, bijna 7 miljoen ton uit zoet water en 11 miljoen ton werd gekweekt. Van die 89 miljoen ton vis in 2000 ging bijna 70% naar mensen; deze kregen de vis op hun bord, thuis, op straat of in een restaurant.

Aan het begin van de 21ste eeuw komt inmiddels meer dan een kwart van de vis die mensen eten uit kweek. De andere 30%, gevangen door de zogenaamde industrievisserij, wordt verwerkt tot vee- en visvoer (visolie en vismeel). Op dit moment wordt 70% van de visolie en 35% van het vismeel gebruikt voor kweek.

Visserij is de enige vorm van jagen die we in onze moderne tijd nog kennen. Maar ook de kweek van vis is al eeuwenoud. 3500 jaar geleden hielden de Chinezen al karpers in vijvers. De intensieve vormen van ‘moderne’ kweek van soorten als zalm en forel, maar ook van schaaldieren als garnalen is de afgelopen dertig jaren sterk in opmars. Kweek is de sterkst groeiende voedselsector wereldwijd: 10% per jaar sinds eind jaren tachtig. Weer de vergelijking, voor vlees is dit 3% per jaar.

De figuur laat zien dat de opbrengsten uit de visserij sinds 1990 ongeveer gelijk zijn gebleven. Deze zal hoogstwaarschijnlijk verder stagneren; de visbestanden zijn uitgeput. Binnen 30 jaar is er meer gekweekte op de markt dan wilde vis.
Vis wordt de hele wereld over gesleept

Vroeger was vis een seizoensproduct. De vis kwam langs, de vissers vingen hem en verkochten hem aan de kust. Dit is al lang niet meer zo. De handel in vis is wereldwijd. Vis is een mondiale markt. Maar liefst 40% van de wereldwijde productie wordt internationaal verhandeld (in geldwaarde). Voor vlees is dit bijvoorbeeld ‘maar’ 10%. Tropische garnalen spannen de kroon; zij vertegenwoordigen maar liefst 20% van de totale waarde van internationaal verhandelde visproducten. Veel visproducten gaan vanuit tropische landen naar de rijke landen zoals de VS en Japan en Europese landen.

Het internationale transport van vis, met name vers – vliegtuig - en diepgevroren – per schip – zal alleen maar verder toenemen. Een vis reist de halve wereld over. Soms alleen voor de verwerking en daarna weer terug. Blauwe wijting uit de Atlantische Oceaan wordt door Nederlandse trawlers gevangen, wordt gefileerd in China om vervolgens elders verkocht te worden. Markten lijken alleen maar verder te globaliseren. Deze stromen zijn diffuus en veranderen steeds weer.

20:43 Gepost door johan in seafood in the world | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis, wereld | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.