maandag, 26 februari 2007

borrelhappen

Bij een beetje diner hoort een aperitief, en daar hoort dan weer bij dat uw gasten wat te knabbelen hebben. Dat kunt u zo simpel of ingewikkeld maken als u zelf leuk vindt. Ik zou in het algemeen zeggen: hou het een beetje simpel, want u moet het hele diner er ook nog succesvol doorheen zien te krijgen. Zo mooi als waar ze op recepties mee rondlopen zal niet lukken, maar dat moet u ook niet proberen. En als uw gasten al helemaal vol zitten hebt u ook geen eer van het verdere werk. Maar misschien hebt u iets aan de volgende suggesties. Het is even een knutselwerkje, maar het kan allemaal royaal van tevoren gefabriceerd worden, en dan op een koele plek weggezet worden.

Toastjes met kant en klare salade
Melbatoast of van die rondjes, met een lepeltje kant en klaar gekochte salade. (Voor deze gelegenheid mag u best uitwijken naar het koelvak van de supermarkt.)
Stukjes bleekselderij met Mon Chou
Mon Chou is zo'n zacht kaasje, dik smeerbaar. U neemt een paar stengels bleekselderij, wast die even, en vult de holte met Mon Chou. In stukjes van 3 cm snijden en klaar.
Gevulde eieren
Hier hebt u een spuitzak of vergelijkbaar apparaat voor nodig. Paar eieren -1 per persoon lijkt me zat- hard koken, pellen en doormidden snijden. De eierdooier haalt u eruit en vermengt u met wat stijfgeklopte slagroom. Daar doet u dan wat kruiderij doorheen, bijvoorbeeld de ene helft wat kerriepoeder en de andere helft wat paprikapoeder. Met de spuitzak mooie torentjes maken. (Dat gaat het beste als de vulling goed koud is, dus zet de zaak desnoods een tijdje in de koelkast/vriesvak.)
Houtsnipjes
Waarom ze zo heten zou ik u niet kunnen zeggen, maar ze bestaan uit simpelweg twee plakjes roggebrood met een redelijk dikke plak kaas ertussen. In hapklare brokken snijden (hebt u een heel scherp mes voor nodig) en klaar.
Worstspiesjes
Aan een cocktailprikker rijgt u een zilveruitje, een borrelworstje en een stukje paprika. Opwarmen hoeft niet, gewoon blik opentrekken.
Kipspiesjes
Voorbereidende fase: het bakken van een overlangs doorgesneden kipfilet, en die goed laten afkoelen. Stap 2: dat in plakjes van 5 mm dik snijden, en aan een cocktailprikker rijgen, geflankeerd door stukjes ananas (uit blik).
Appel-en-ham spiesjes
Snij een (vrij harde) appel in mooie stukjes. Snij een paar plakjes ham in lengterichting doormidden. Appelstukjes aan een cocktailprikker, met aan weerskanten een rolletje ham.
Rosbief met kappertjessaus
Zo'n potje kappertjes is even een uitgave, maar ze zijn lang houdbaar. Wat slagroom stijfkloppen, en een lepel kappertjes en wat peper erdoor roeren. Plakjes rosbief oprollen en op een eetlepel leggen (beetje aandrukken) en daarop een theelepel saus leggen. Staat zeer professioneel.
Als u dat gedoe met lepels te ingewikkeld vindt, mag het ook op een ontkorst stukje brood.
(U kunt slagroom uit een spuitbus gebruiken, maar dat spul zakt nogal snel in, dus dat wordt dan wel een kwestie van klaar-en-hups-uitventen.)
Crostini
Nigella Lawson houdt in Hoe te Eten een uitgebreid betoog over deze dingen. In lekentermen: het zijn schijfjes gebakken stokbrood, besmeerd met een grove pasta. Officieel moeten ze in de over gebakken worden, maar ik denk dat het in de koekenpan ook best gaat. Wel even met olijfolie besmeren.
Ad prut voor erop: daar kun je waarschijnlijk een boek over volschrijven, wat ongetwijfeld inmiddels al gedaan is. Een standaard-constructie lijkt te zijn: puree van peulvruchten - iets pittigs - iets kleurigs. Ik zou me kunnen voorstellen: geprakte bruine bonen uit een potje, blokjes paprika, blokjes salami. Plus wat tabasco. Andere peulvruchten (linzen, kikkererwten) kunnen ook. Als afwerking misschien wat fijngehakte peterselie, munt, orgeano. Zoiets.
Braadworst van Peggy S.
Peggy stuurde me dit, een beetje als variant-op-variant in een uitgebreide mail met tips, en ik parafraseer het nu een beeje, hopelijk zonder de waarheid geweld aan te doen. U haalt het velletje van de worst, bij voorkeur zonder de zaak uit elkaar te laten donderen. Iets insijden, ketjap erin druppelen en kleine stukjes verse knoflook erin prikken, en de worst dat weer dichtkneden. Op een zacht vuur bakken in wat boter, afblussen met water, en dan 2 uur laten sudderen. Dan deksel van de pan en al het vocht zachtjes laten verdampen totdat de worst een krokant laagje krijgt. Laten afkoelen en in plakjes snijden.

Gaan we ook gefrituurd spul op tafel zetten? Er is tenslotte een heel assortiment aan bamihapjes, miniloempia's etcetera te koop. Als man zeg ik ja, als culinair adviseur neig ik er toe om het u te ontraden. Het vult nogal, en het idee achter een appetizer is toch eerder dat het de eetlust opwekt dan dat hij de eetlust stilt.

Nauwelijks meer werk, maar wegens zijn buitenissigheid even een introductie verdienend:

Belachelijke haring

De kwalificatie is niet van mij... We kregen bij vrienden ooit de Noorse versie van zure haring, tamelijk zoet, en buitengewoon lekker. Maar om voor een paar potjes de boot naar Oslo ern terug te nemen, da's ook zo wat. En eigenlijk vind ik deze nabootsing helemaal niet zo gek. Al zeg ik het zelf.

potje zure haring
scheut melk
scheut slaolie
theelepel suiker
sprietje bieslook

Vis de haringen uit de pot, snij ze in stukjes en kiep ze in een diep bord. Giet er een scheut melk bij. Schep ze af en toe om, en laat ze in ongeveer een uur hun zure smaak grotendeels kwijtraken. Dan de vis in een kommetje doen, redelijke scheut slaolie erbij plus een theelepel suiker (niet al te veel), en goed doorroeren. Af en toe nog even omscheppen. Na ongeveer een half uur is de zaak klaar. Bieslook erboven fijnknippen en op tafel zetten.

Bowl

OK, geen borrelhap. Maar het hangt er wel zodanig mee samen dat ik denk dat het hier redelijk kan aanschuiven. Heel erg klassiek, maar in zo'n retro-tijd als we nu meemaken bent u er misschien plotseling heel erg trendy mee...

Beetje lastig om er een vast recept van te geven. Het algemene beeld is heel simpel: stukjes gemengd fruit, met redelijk wat vruchtensap, en dan opdienen in een vlabakje. Wat er in gaat hangt van het seizoen af, maar u kunt het simpel houden met zo'n blik gemengde vruchten als basis, en dan verder aanvullen met banaan en gehalveerde en ontpitte druiven of zo. Een paar mandarijntjes, in stukjes, mogen er ook bij. Appels zijn minder geschikt, gewoon omdat ze vrij hard zijn. Peer kan weer wel. Afijn, kijkt u maar. En 's zomers hebt u natuurlijk divere modellen meloen.

Bereiding: simpelweg alles in zodanig kleine stukje snijden dat ze met een theelepel te eten zijn. Als u op basis van blikken werkt zal de hoeveelheid vocht wel voldoende zijn, maar misschien is het met erg zoet geworden. Scheutje citroensap erdoor lijkt geen verkeerd idee. Als u met verse spullen bent begonnen moet u even kijken of er nog een scheutjes jus d'orange bij moet, zal waarschijnlijk met nuttig zijn.

Varianten
Naar aanleiding van het bovenstaande ontspon zich een discussie met mijn correspondent mevrouw A.J. over de merites van alcohol in bowl. Tja, ik ben het gewend van verjaardagen met wat oudere dames, die niet echt aan de drank waren. Om niet te zeggen: sommige oudtantes waren van een formidabele rechtschapenheid. Niets mis mee, integendeel, maar we hadden niet moeten proberen ze iets met meer dan 0 procent alcohol voor te zetten.

Kennelijk heeft mevrouw J. een wat andere familiekring, ik begrijp dat ze uit het zuiden des lands komt en daar gaan dingen allicht wat losser. Anyway, van haar de suggestie om de drankfles niet geheel te mijden, en in plaats van vruchtensap met witte wijn te werken, bij blank fruit, en rode wijn bij rood fruit. En dat fruit heeft dan bij voorkeur vanaf de oogst in een badje van inmaakbrandewijn zich liggen verheugen op de eerstvolgende verjaardag van uw tante.

Als u dit een wat al te ruige benadering vindt, mag u ook de drankfles er gewoon naast zetten, en het aan betrokkene overlaten of en hoeveel tic erbij gedaan wordt. (Ik denk dat ik dames gekend heb die in dat geval geen enkel oog voor alcoholpercentages en daarmee samenhangende doseringen gehad zouden hebben. Ik moet even het archief van het geheugen in, maar ik zie oudtantes I. en J. al met een fles slivovitz of zo in de weer...)

En mevrouw A.W. bericht me dat ze in plaats van met alcohol bronwater met bubbels van de Lidl gebruikt, met goede resultaten: "...en ook de kleintjes zijn er dol op." Dank voor de tip!

Neptzatziki

Wat er zo nep aan is weet ik niet, maar onder deze naam stuurde mevrouw E.W. me dit toe. Dus die kwalificatie is voor haar rekening.

"Dikke yoghurt vermengen met peper (liefst zwarte uit de molen), zout en wat diepvriesdille en 1 à 2 uitgeperste teentjes knoflook. Komkommer schillen of wassen en met de kaasschaaf in dunne plakjes schaven. Door elkaar en klaar."

C'est tout! Kijk, dat soort recepten zoeken we nou!

Guacamole

Bekend Mexicaans smeersel van fijngeprakte avocado met diverse toevoegingen, typisch voor op tortillachips. Je kunt je afvragen wat het nut is van het opnemen van dit recept, in aanmerking nemend dat Google terugkomt met in totaal "circa 3.500.000" hits. Maar waarom zou ik meer bescheiden zijn dan die 3,5 miljoen anderen? Dit is de mijne:

1 avocado
1 eetlepel fijngehakte ui
1/2 theelepel kurkuma
theelepel citroensap
zoveel sambal als u geschikt vindt
afsluitbaar bakje

Ui dus fijnsnipperen. Avocado van boven tot onder doorsnijden, zeg maar langs de nulmeridiaan. In twee helften uiteen draaien, pit eruit wippen. Vruchtvlees eruit lepelen, beetje fijnsnijden en verder fijnprakken. Rest erbij, door elkaar mengen. Ad sambal: avocado is van zichzelf nogal "vlak" van smaak, dus het mag wel wat peper in zijn kont hebben.

Aan de lucht blootgesteld verkleurt het nogal snel tot een onaantrekkelijk valig iets, dus even in een goed afsluitbaar bakje stoppen tot u het gebruikt

17:23 Gepost door johan in onhandige harry's | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borrelhapjes, borrel, aperitief, recepten | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.