dinsdag, 27 februari 2007

hoe vis roken thuis ?

Het roken van vis en vlees is al eeuwen oud. Wat vroeger louter was het een bewaartechniek was, is maar stilaan is geëvolueerd tot het een trendy kooktechniek aan het worden. Culinair specialist Demeyere speelt hierop in en brengtmet de introductie van een rookset op de markt die geschikt is voor inductie en die het de gezonde, smaakvolle en handige kenmerken van gerookte gerechten van roken tot bij jou in de keuken brengt. 

Roken is een gezonde manier om smaak toe te voegen aan je eten, en dit zonder het gebruik van vetten, zout of olie. Kortom, de kenmerken van wat betekent calorie-arm koken. Er zijn 2 manieren van om voeding te roken, met name : koud en warm roken. Het proces van 'koud roken' gebeurt op een temperatuur lager dan 30°C en kan zeer lang duren (3-20 uur). Met deze methode wordt enkel smaak toegevoegd, en maar worden de ingrediënten dus niet gegaard. Warm roken gebeurt op een temperatuur tussen 60°C en 80°C. Er Dankzijwordt een langdurige rookontwikkeling bekom je verkregen met als resultaat een lekker, sappig product..


Met de rookset van Demeyere kan warm gerookt worden en is de sappige smaak van roken nu ook bereikbaar bij je thuis. Deze rookset werkt perfect voor alle soorten vlees, vis, gevogelte, zeevruchten, kaas en groenten. Veelzijdig in gebruik, kan deze rookset eveneens dienen als stomer voor groenten en andere voedingsmiddelen. De Demeyere- rookset is vaatwasbestendig, handig in gebruik en geschikt voor alle types fornuizen, inclusief inductie.

Roken in 4 stappen

Roken met de rookset van Demeyere is best eenvoudig. Het proces in vier stappen:

 1. Je begint met het voorverwarmen van de pan op een hoge heet vuurinstelling. Na enkele minuten neem je een vork en laat je een paar druppeltjes water vallen in de pan. Wanneer de druppeltjes neervallen en onmiddellijk bolletjes vormen die rondspringen in de pan, is de juiste temperatuur bereikt. Verminder op dat ogenblik de intensiteit van het fornuis met +/- 50% en strooi wat houtschilfers in de pan. Afhankelijk van de gewenste rooksmaak en de rooktijd neem je 2 koffielepels rookhout (+/- 20 minuten, lichte rooksmaak) tot 2 soeplepels rookhout (meer dan 20 minuten, intense rooksmaak).
   
 2. Plaats de bijgevoegde rookkamer in de pan, boven de houtschilfers. Deze rookkamer dient als bescherming tegen het vocht dat mogelijk afdruipt van de e afdruipingen van de te roken ingrediënten die moeten gerookt worden. Ze en is voorzien van rookgaten, die de rook zijdelings doorlaten.

 3. Plaats het stoomrooster in de pan en leg hierop de gerechten op die gerookt zullen worden.

 4. Plaats tot slot het deksel op de pan en verminder na enkele minuten de intensiteit van het fornuis tot +/- de laagste stand.

Handige rooktips

 • Gebruik enkel alleen houtschilfers die geschikt zijn voor deze toepassing. Je kan allerlei houtsoorten gebruiken (bv. eik, beuk,...) maar als algemene regel kan je stellen dat vooral harde houtsoorten in aanmerking komen voor roken. Hoe harder de houtsoort, hoe sterker het aroma. Bovendien kan je bij de houtschilfers kruiden of thee toevoegen. Zo bekom je weer een heel andere smaak. Experimenteren is de boodschap!
   
 • Controleer aandachtig en regelmatig de temperatuur. Het hout moet zacht blijven roken, zonder te warm te worden. Indien nodig, voeg houtschilfers toe. Na enkele keren weet u je precies hoe het moet...

Recept

Hierbij alvast een lekker recept om het plezier én de smaak van roken te ontdekken.

WARMGEROOKTE ZALM

Recept voor 4 personen als hoofdgerecht, voor 8 personen als voorgerecht.

Ingrediënten:

 • 800 gram zalmfilet met vel
 • voor de pekel: 225 gram grof zeezout - 50 gram gele of bruine suiker – dille - citroenschilletjes - gekneusde gemalen witte peperkorrels

Voorbereiding:

Voordat je de zalm gaat roken moet hij eerst gepekeld worden. Hiertoe meng je het zeezout met de suiker, dille, citroenschilletjes en gekneusde gemalen witte peperkorrels. Wrijf de zalmfilets goed met dit mengsel in en leg ze in een schaal, afgedekt met plasticfolie, gedurende minstens 1 uur in de koelkast. Spoel de vis daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur goed nadrogen.

Bereiding:

Plaats de pan op het vuur. Volg het proces "Roken in 4 stappen". Gebruik twee koffielepels houtschilfers. De zalm heeft +/- 40 minuten nodig om gaar te worden.

19:56 Gepost door johan in vis roken | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roken, vis, delicatesse | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.