donderdag, 15 maart 2007

Pikante Vietnamese vissoep (Canh chua ca)

De Vietnamese keuken bestaat uit een mengeling van de Franse en Chinese keuken. De meeste Vietnamese gerechten hebben als belangrijkste ingrediënt vis. Dit komt doordat er vis in overvloed is.
   Ingrediënten

 

300 gr. kabeljauwfilet
2 tenen knoflook
5 el. vissaus
1 dl. water
1 l. water, koud
50 gr. tamarinde
2 sjalotten
1 peper, Spaanse rode
3 sprieten sereh, verse
1 vleestomaat
2 schijven ananassen, verse
1 blikje bamboescheut
2 el. olie
0.5 el. suiker
50 gr. taugé
1 bosuitje
2 el. munt, verse, fijngehakte
1 tl. peper, zwarte, gemalen
Zout


  Benodigdheden 
Benodigde materialen: een kom, een zeef en een wok.
+
 
  Bereidingswijze
Gebruik bij voorkeur Nuoc Mam als Vietnamese vissaus.

Snijd de kabeljauw in blokjes en pers de knoflook boven een kom uit. Roer er eenvijfde deel van de nuoc mam en peper door en schep de blokjes vis erdoor.

Laat dit circa 15 minuten staan. Week de tamarinde circa 15 minuten in heet water. Hak het sjalotje fijn. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes. Snijd de sereh in stukken. Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de bamboescheuten in reepjes.

Wrijf de tamarinde boven een kommetje door een zeef.

Verhit de olie in een wok en fruit de sjalot met de sereh en de helft van de peperreepjes even aan. Bak de tomaat en suiker even mee. Schep de ananas en bamboe erdoor en bak alles circa 2 minuten.

Voeg de tamarinde, de rest van de Nuoc Mam en het koude water toe. Breng dit aan de kook. Voeg de blokjes vis met de marinade toe. Kook de vis in circa 5 minuten zachtjes gaar.

Warm de taugé en de rest van de peperreepjes nog even mee. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes en roer deze met de munt vlak vóór het opdienen door de soep.

13:40 Gepost door johan in recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vissoep, thai, pikant, vis | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.