dinsdag, 18 september 2007

een mooie vis gevangen. . .en nu?

Een levende vis in je handen die je wil meenemen en dan ?

 Prooivissen worden in de natuur vaak op een snelle en stressarme manier gedood, iets wat een sportvisser absoluut zelf

ook zal moeten nastreven! Dit niet alleen tegenover je vangst maar zeker voor de sportvisserij in het algemeen. Bij voorkeur

de vis nog voor het onthaken doden als je hem besluit mee te nemen en maak hier voor de omstanders geen spektakel van.

Doden kan op verschillende manieren waarbij de volgende twee de voorkeur hebben:

De meest bekende is een ferme tik met een visdoder of stok op zijn hoofd geven waarbij bij de meeste vissen direct de rigor mortis intreedt. Houdt wel rekening dat dit vaak niet goed bij platvissen werkt. Wat helaas nog veel vissers doen is dus de vis laten stikken.

Deze methode is dus niet aan te bevelen bij alle soorten maar bij kabeljauw/gul/makreel etc werkt dit vaak prima.

Een andere methode is de traditionele Iki-Jime techniek afkomstig uit Japan, welke vaak in professionele viskwekerijen

wordt toegepast om de smaak van het visvlees te verbeteren en stress te voorkomen door de snelle ingreep.

Door de punt snel in te haken boven in de rug ongeveer 1 cm achter de ogen en met een snelle beweging het uiteinde van

het handvat omhoog te brengen is de vis direct dood zonder nog een kik te geven. Doordat het bewegingscentrum van de vis

wordt vernietigd en direct dood is blijft alle spierenergie bewaard wat resulteert in een langzaam afstervingsproces van de spiercellen.


 

Om na het verorberen van je vangst niet direct een avond op het toilet te hoeven doorbrengen is het aan te bevelen de vis direct schoon te maken. Vaak nadat je je hengel opnieuw te water heb gelaten en de vis dus zeker dood is kun je de ingewanden beter direct verwijderen. Door bacterievorming kan het visvlees vrij snel aangetast worden zeker bij bijvoorbeeld vette soorten als makreel.

Vanaf havenhoofden is vaak geen spoelwater bij de hand, dus als simpele tip: Neem een fles water mee.

Ook de rode kieuwplaatjes kun je beter ook verwijderen maar nog beter is het om de kop van de vis direct bij de krabben en zeemeeuwen achter te laten.

Snij bij rondvis de buik voorzichtig open van aarsvin tot kop met een vlijmscherp fileermes. Let trouwens tijdens het schoonmaken of gutten van de vis op dat je de groene galblaas niet stuksnijdt! Je vis smaakt dan bitter en je dinergenoten nemen je dit niet in dank af! (eigen ervaring)

anatr01

Bij platvis zitten de organen aan de zijde waar de kieuwdeksels eindigen en hier kun je er voor kiezen om de kop direct met alle ingewanden te verwijderen. Snijdt de kop dan zo dicht mogelijk achter de kieuwdeksels af om de galblaas niet te raken. De galblaas tref je vaak aan direct achter de zijvinnen dus kijk uit met diepe insnedes.

Langs de middengraat in de buikholte vind je zowel bij platvis als rondvis vaak een vlies waarachter zich bloedresten bevinden. Snijdt deze kapot en verwijder de resten. Kortom verwijder dus alles wat maar enigzins op een orgaan lijkt en spoel de vis goed uit.

Waaraan herken je zieke, verontreinigde of aangetaste vis ?

Een zeer goede tip van een medevisser is om tijdens het verwijderen van de ingewande te letten op de lever van de vis. Deze is bij gezonde vis helder van kleur (beige). Bij zieke of aangetaste vis blijkt deze lever vaak een bruine of donkere kleur te vertonen. Gooi de vis in dit geval direct weg. Dit werkt bij zowel plat als rondvis is mijn ervaring. Let ook op wormen of onregelmatigheden in het visvlees en eet de vis natuurlijk nooit in het geval van twijfel. Berichten over dioxine in paling mag je gerust serieus nemen en zijn niet handig om in twijfel te trekken, je gezondheid gaat immers voor alles.


 

Dan fileren.

Een lastige klus voor de eerste keer, maar als je eenmaal ziet hoe gemakkelijk dit een visboer afgaat of een ervaren rot op

een boottrip te werk gaat kun je dit best eens zelf eens willen proberen. Waarschijnlijk kunnen de volgende tips je helpen.

Fileren van rondvis:

filr1

Ontschubben van een vis als zeebaars wordt thuis niet altijd in dank afgenomen. Vaak spatten de schubben in het rond als je met

de botte kant van een mes de schubben probeert af te schrapen. Een tip hier is om de vis even in koud water te leggen (in de

gootsteen) en vervolgens de vis onder water te ontschubben.

Fileren van platvis:

filp1

Tot slot nog een tip om de huid van een filet te verwijderen wat vooral handig is bij

zacht visvlees:

filds1

Dit is een simpele manier van fileren en na wat oefening wen je jezelf zeker nettere methoden aan om je filet uit te snijden.

Er zijn ook andere methoden op internet te vinden waar je zeker de helft van je filet mee kan verpieteren!

Zeker bij kleine noordzeevis is dit zonde.

Bereiden van je eigen fileetjes zal denk ik weinig problemen geven, laat staan het eten ervan!

12:34 Gepost door johan in op zee vissen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis fileren, strandvissen, zeevissen, vissen | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.