vrijdag, 26 oktober 2007

zeebaars: algemeen

de Zeebaars

Zeebaars

De zeebaars is een warmwatervis die ten zuiden van de Britse eilanden voorkomt. Hij wordt, zeker in de winter, zelden waargenomen in de Noordzee. In de zomer maken enige zeebaarzen voedseltrektochten in de zuidelijke gedeelten van de Noordzee. Ze leven in zout en brak water en incidenteel zwemmen ze rivieren op. Ze kunnen een leeftijd van 25 jaar bereiken, een lengte van 1 meter en een gewicht van 10 kg. Garnalen, weekdieren en kleine vis worden als voedsel gegeten door zeebaarzen. Vissers vangen graag zeebaars omdat er goed betaald wordt voor deze vis. 

Zeebaarzen in de Middellandse zee paaien van januari tot maart. De soortgenoten aan de noordgrens van het verspreidingsgebied (bij de Britse eilanden) doen dit van maart tot juni in water met een diepte van meer dan 20 meter. Nadat de larven uitgekomen zijn gaan ze naar 'kraamkamers' in een rivierdelta. Hier blijven ze tot ze volwassen zijn 

Zeebaarzen zijn populair bij sportvissers. Vooral bij wrakken worden nog wel eens 'kanjers' gevangen. De minimummaat is 36 centimeter. 

Die minimummaat is een probleem voor de garnalenvissers, die ook geregeld zeebaarzen opvissen. Meestal zijn deze baarzen kleiner dan 36 cm, maar doorgaans groter dan 32 cm. Ze gaan dus nu dood overboord. De Nederlandse Vissersbond heeft in juli 1997 gevraagd om de minimummaat te verlagen naar 32 cm, zodat de garnalenvissers een extra inkomstenbron krijgen.

VERSPREIDING

Verspreidingsgebied van de zeebaars

19:41 Gepost door johan in op zee vissen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeevissen, sportvissen, strandvissen, zeebaars, noordzee | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.