vrijdag, 26 oktober 2007

zeebaars:recepten

   
Ingrediënten

1 zeebaars van circa 1 kg
3-4 teentjes knoflook
1/2 citroen
6 takjes peterselie
boter
2 kleine uien (ringen)
2-3 tomaten (ontveld en in vieren)
4 eetlepels olijfolie
zout, peper
enkele takjes venkel (gehakt)
Gebakken Zeebaars
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius of gasovenstand 3. Maak de zeebaars goed schoon en droog hem met keukenpapier. Geef met een scherp, puntig mes 2 tot 3 inkepingen aan beide kanten van de vis.
Steek nu in elke inkeping een half teentje knoflook, een half schijfje citroen met de schil naar buiten en een takje peterselie. Doe ook een half teentje knoflook in de bek en de buikholte van de vis. Beboter een ovenvaste schotel en leg de zeebaars erin. Schik de uiringen en parten tomaat om de vis.
Bestrijk de zeebaars met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout. Plaats de schotel op het rooster onderin een voorverwarmde oven en laat de vis in 30 minuten gaar worden.
Strooi de venkel erover en laat de schotel nog 15 minuten in de oven staan tot de vis geheel gaar is. Geef er een knoflooktomatensaus en gekookte aardappelen bij.

Variatie: Op dezelfde wijze kan zeebrasem, mul en harder worden bereid.

Ingrediënten

400 gr. zeebaars (met vel vraag er wel de graten bij)
16 st Langoustines
16 st. asperges
4 preibladen
1 sjalot
1 knolselderij
rode wijn
balsamico azijn
suiker
visfonds
Zeebaars & Gebakken Langoustines
Bak de zeebaars aan. Blancheer de asperges en stoof de stukjes asperge aan in wat boter. Blancheer de stukken prei (die achteraf als lint rond de aspergekoppen worden gedrapeerd).
Stoof de karkassen van de langoustines aan met de graten van de zeebaars, sjalot, selderij en wortelen.
Voeg er de rode wijn aan toe en laat het even inkoken.
Voeg er dan een weinig visfumet aan toe. Zeef de saus. Laat intussen suiker en water koken tot een blonde karamel. Blus met balsamico-azijn.
Voeg er de rode wijnsaus aan toe. Nogmaals zeven, op smaak brengen en direct serveren.

Ingrediënten

Nodig voor 2 personen:

bereidingstijd in totaal 2 dagen

2 zeebaarsfilets van 170 gram
4 middelgrote aardappelen
2 dl. olijfolie extra-vierge
peper en zout
10 gr. Geklaarde boter
800 gram gepelde tomaat zonder pitjes

voor de tapenade:
50 gram gehakte platte peterselie
50 gram gesnipperde basilicum
50 gram gehakte kervel
2 dl. olijfolie extra-vierge
20 gram gekonfijte knoflook
200 gram in blokjes gesneden rode paprika
80 gram gehakte kappertjes
800 gram gepelde tomaten in blokjes
400 gram ontpitte, gehakte, zwarte olijven
Zeebaars in tapenade
Bereid de tapenade daags van tevoren als volgt:
Meng alle ingrediënten - met uitzondering van de groene kruiden - door elkaar en laat het mengsel gedurende 5 uur “trekken” op een zacht vuur (niet koken!)
Laat de tapenade een nachtje rusten en voeg dan de groene kruiden toe.
Kook de aardappelen in de schil en pel ze. Pureer ze met de olijfolie extra-vierge en peper en zout
Ontdoe de zeebaars van zijn schubben. Spoel hem af en fileer de vis. Haal de graten er met een tangetje uit. Maak porties van 170 gram.
Kruid de vis met peper en zout en bak hem in een tefalpan met een beetje geklaarde boter tot hij goudbruin is en licht krokant.
Warm intussen de tapenade op. Druk de aardappelpuree licht aan in vormen van ongeveer 12 cm. Doe er - per “taartje” - 2 soeplepels warme tapenade op.
Verwijder de vormen en leg de vis met de velkant naar boven op de puree. Werk af met olijfolie extra-vierge.

19:44 Gepost door johan in recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: recepten, visrecepten, vis, zeebaars | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.