zondag, 18 november 2007

paling terrine met zalmkaviaardressing

voor 4  personen
Ingrediënten: 

5 dl melk
250 g gerookte palingfilet en 175 g gerookte palingfilet
 5 blaadjes gelatine 
3 lepels spinaziepuree
2,5 dl room
 2 winterwortelen
 1 tomaat, kervel.

voor de dressing
1 theelepel mosterd
 1 lepel walnootolie 
1 lepel sojaolie
 1 lepel azijn
1 lepel water 
peper,  zout en 1 flinke lepel zalmkaviaar

Bereiding;
Snijd de twee winterwortelen overlangs in 2 m.m. dunne plakken 
Blancheer de plakken in ruim water met zout en
laat ze dan afkoelen in ijswater.
Laat de plakken op een doek goed droog
worden en bekleed er dan een terrine mee. 
Laat de plakken ruim overhangen
zodat u na het vullen de terrine ermee kunt afdekken.
Breng de melk met 250 gr. palingfilet aan de kook.
 Laat dit nog een poosje trekken en draai er dan in de keukenmachine een fijne puree van.
 Week de gelatineblaadjes in koud water en roer deze tezamen met de spinaziepuree
door de nog warme palingpuree. Laat de puree afkoelen.
Klop de slagroom halfstijf en spatel deze door de afgekoelde palingmassa.
Snijd de 175 gr. palingfilet in de lengte in reepjes met een breedte van 
5  tot 7 mm. Giet een laagje van de palingmousse in de terrine. 
Leg hierop 5 reepjes palingfilet in de lengte naast elkaar en giet hier weer een laagje
mousse over. Herhaal deze handeling totdat de terrine geheel gevuld is en
dek hem nu af met de overlappende wortelplakken.
Zet de terrine een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Doe alle ingrediënten voor de dressing(behalve de kaviaar) in een kom
en roer dit (liefst met een staafmixer) goeddoor elkaar.
Roer er dan voorzichtig de zalmkaviaar door. Ontvel de tomaat,
snijd hem in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. 

Presentatie: 
snijd de terrine in gelijkmatige plakken. Leg de in
het midden van het bord, schep er wat dressing naast en garneer het geheel
met een lepel tomatenblokjes en een fraai takje kervel.


 

 

19:16 Gepost door johan in vis roken | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zalm, paling, recepten, visrecepten, gerookt, gerookte paling | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.