donderdag, 13 december 2007

marine stewardship council, chapeau !

logo2

Het Marine Stewardship Council-keurmerk is een internationaal keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij volgens dit keurmerk worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.

Duurzame en goed beheerde visserij
De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale organisatie zonder winstoogmerk. Het heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis en schaaldieren te bevorderen en te belonen. MSC is in 1996 opgericht door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Unilever. MSC heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld. Om in aanmerking te komen voor het MSC-keurmerk moet kunnen worden aangetoond dat de visgronden niet worden leeggevist en de ecosystemen niet worden aangetast. Verder moeten de vissers op een afdoende manier hun doen en laten kunnen verantwoorden.

Producten
Op dit moment zijn er 22 visserijen gecertificeerd en 18 visserijen doorlopen het proces van certificering. In 26 landen worden nu al meer dan 500 MSC-gelabelde producten verkocht. In Nederland zijn o.a. Alaska zalm (gerookt) en Alaska koolvis (in vissticks) met MSC-keurmerk verkrijgbaar. Voor de komende tijd worden er meer van dit soort producten in Nederland verwacht. Vier Nederlandse haringvissers hebben in 2006 het MSC-keurmerk gekregen. Hun natuurvriendelijke vangstmethoden veroorzaken geen bodemschade en minimaliseren de bijvangst. Hun duurzame vorm van visserij, waaraan in totaal acht bedrijven (ook uit Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië) meedoen, is goed voor 40 procent van het Europese haringquotum

http://www.youtube.com/watch?v=Fk83zjCW0qA

 

De commentaren zijn gesloten.