donderdag, 28 februari 2008

cholesterol

Cholesterol
Cholesterol is een stof in het bloed die onmisbaar is voor de lichaamscellen en ook een belangrijke grondstof voor de hormonen is. Het grootste deel van het cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt, maar we krijgen cholesterol ook binnen via voedsel.

Paling
Paling
Garnalen, paling en schelvislever bevatten van nature veel cholesterol. Onderzoek wijst uit dat cholesterol in de voeding nagenoeg geen effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.

Tegenwoordig weten we dat er twee soorten cholesterol zijn, het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL). Slecht cholesterol kan ondermeer verstoppingen veroorzaken in de bloedvaten, met als gevolg hart- en vaatziekten.
Vetten en cholesterol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten laten de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) stijgen. Onverzadigde vetten, zoals in vis, hebben daarentegen een hele positieve werking. Het goede cholesterol (HDL) uit onverzadigde vetten breekt het slechte cholesterol af en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Alle vissoorten hebben deze gunstige werking. Vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling bevatten echter de meeste onverzadigde vetzuren. Daarom raadt het Voedingscentrum aan tenminste twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.
Zorg ervoor dat u bij de bereiding van vis ook gebruik maakt van onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld producten op basis van olijfolie.

12:38 Gepost door johan in voedingswaarden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cholesterol, gezondheid, gezonde vis, goede vis, vis, zee, voedingswaarden | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.