zondag, 16 maart 2008

curry vissoep

Ingrediënten:

2 liter water, 200 gram santen, 2 eieren, 10 teentjes knoflook, 4 sjalotjes, 2 serehstengels, stukje gemberwortel (2 cm), stukje laoswortel (2 cm), 2 groene pepers, 1/2 theelepel garnalenpasta (trasi), 100 gram gerookte forelfilet, 400 gram gepelde en al gekookte grote garnalen, 100 gram taugé, 8 grote (Thaise) basilicumblaadjes, vissaus en gekookte witte rijst.

Grote garnalen zijn geweldig! In Azië reiken ze wel tot vijftien centimeter, maar dan heten ze ook King Prawns. Grote garnalen zijn hier tegenwoordig ook al gekookt en gepeld bij de supermarkt in de diepvries te vinden. Meestal zit er nog een staartje aan en dat mag u gewoon laten zitten. Er zijn ook rauwe garnalen te koop, maar let erop: ook al zien ze er roze uit, ze zijn echt nog rauw. Deze garnalen moet u dus iets langer meekoken. Bevroren garnalen kunt u trouwens snel ontdooien door ze een tijdje in een bak met koud water te leggen.

Breng in een grote pan twee liter water aan de kook. Het blok santen in kleine stukjes snijden en al roerend in het kokende water laten oplossen. Ondertussen twee eieren in een minuut of zes hard koken. De teentjes knoflook in dunne plakjes snijden. De sjalotjes in de lengte in dunne reepjes snijden. Van de serehstengels alleen het onderste, niet houtige deel zo klein mogelijk hakken. Schil de gemberwortel en hak deze zo fijn mogelijk. Ook de laos zo fijn mogelijk hakken. De groene pepers klein snijden.

Aan de kokende kokosmelk voegt u knoflook, sjalotjes, sereh, gember, laos en garnalenpasta toe. Goed doorroeren. De gerookte forelfilet in kleine stukjes verdelen en bij de soep doen. Als de stukjes visfilet uit elkaar gevallen zijn,  kunnen de garnalen erbij. Staartjes mogen eraan blijven zitten. Kook nog een minuut of drie en dan kunnen de in vieren gesneden eieren, groene pepers, taugé en de basilicum erbij. Proef de soep en breng op smaak met een beetje vissaus. Nog een minuut zachtjes laten doorkoken. Zet vier diepe kommen klaar. Schep een flinke lepel rijst in elke kom en giet hier de soep overheen.

19:38 Gepost door johan in vissoepen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vissoep, curry, aziatische keuken, vis, soep, visgerechten | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.