zondag, 16 maart 2008

zure hete soep met garnalen

Ingrediënten:

400 gram ongepelde grote garnalen (16 stuks), 2 serehstengels, 1 blikje jonge maïskolfjes (uitlekgewicht 230 gram), 4 citroenbladeren (djeroek poeroet), 1 tomaat, 2 voorjaarsuitjes, 3 eetlepels limoensap, 4 eetlepels dunne vissaus, 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper, 2 gedroogde rode pepers, 1 theelepel chili-olie, 1/2 eetlepel olie.

Een soep uit de Vietnamese keuken met een frisse, pittige smaak. Geschikt als voorgerecht voor met z'n vieren, maar ook als lunch voor twee.

Pel de garnalen en bewaar garnalenkoppen en -schillen. Rugzijde van de garnalen met een scherp mes insnijden en de zwarte draad verwijderen. Was de garnalen onder koud stromend water. Van de serehstengels het onderste witte deel in stukken van drie centimeter snijden.Probeer in het bovenste deel een knoop te leggen. Op deze manier kneus je de sereh en komen heerlijke sappen en geuren vrij. De maïskolfjes in een vergiet leggen en afspoelen met wat water. Uit laten lekken. De tomaat in dunne partjes snijden. De voorjaarsuitjes in schuine ringen snijden. De gedroogde rode pepers (in een vijzel) fijnwrijven.

Verhit een halve eetlepel olie in een pan en fruit hierin gedurende tien seconden de garnalenkoppen en -schillen. Voeg de geknoopte sereh toe en giet een liter water erbij. Breng dit aan de kook. Een paar minuten door laten koken en de bouillon boven een pan door een zeef gieten. Voeg aan de bouillon maïskolfjes, citroenbladeren, de in stukken gesneden sereh en de tomaat toe. Breng alles op een hoog vuur aan de kook, zet het vuur dan lager en laat de soep vijf minuten zachtjes koken. De garnalen erbij doen en twee minuten laten meekoken. Haal de pan van het vuur en voeg de voorjaarsuitjes, limoensap, vissaus, zwarte peper en gedroogde rode peper toe. Verdeel de soep over vier kommen en druppel in ieder kom een klein beetje chili-olie. Serveer met een kommetje rijst. De stukken sereh en de citroenbladeren worden niet gegeten.

19:41 Gepost door johan in vissoepen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vissoep, garnalen, vis, aziatische keuken, visrecepten, soep | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.