woensdag, 10 maart 2010

Romige witloofsoep met makreel

Ingrediënten

  • 500 gram prei
  • 50 gram boter
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 bekertje slagroom (125 mililiter)
  • 1 tuinkruidenbouillontablet
  • 1 gerookte makreel (circa 345 gram)
 

Bereiden

  1. Verwijder het donkergroene uiteinde en de stronk van de prei. Snijd de prei in de lengte doormidden en daarna in kleine stukken.

  2. Smelt de boter in een soeppan en bak de prei met de knoflook 15 minuten op laag vuur. Voeg 750 ml water en de slagroom toe en breng aan de kook. Roer het bouillontablet erdoor en laat de soep op laag vuur 15 minuten zachtjes koken. Verwijder ondertussen het vel en de graten van de makreel en trek hem in grove stukken.

  3. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Schenk de soep in 4 diepe borden of kommen en verdeel de makreel erover.
 

Nabereiden

U kunt de soep maximaal 1 dag van tevoren maken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar daarna afgedekt in de koelkast. Verwarm de soep op de dag zelf op laag vuur. Voeg vlak voor het serveren de makreel toe.

 

07:53 Gepost door johan in recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis, soep, witloof, soepen, makreel | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

Saté van visgehakt en kokos.

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 150 gram kabeljauwfilet of tilapiafilet
  • 1 citroen
  • 125 gram roze garnalen
  • 1 theelepel koenjit
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 50 gram kokos, gemalen
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels olie
 

Voorbereiden

Satéstokjes circa 15 minuten in bakje met water laten weken. Grill voorverwarmen.

Bereiden

  1. Peper halveren, zaadlijsten verwijderen en peper in stukjes snijden.

  2. Vis in stukken snijden.

  3. Citroen schoonboenen en gele schil boven keukenmachine raspen.

  4. Kabeljauw, garnalen, rode peper, koenjit, een theelepel zout, een theelepel peper, kokos en bruine suiker toevoegen. Alles tot fijn gehaktmengsel malen.

  5. Van gehaktmengsel 4 ovale balletjes vormen en balletjes aan satéstokjes steken (1 balletje per stokje), u kunt ook kleinere balletjes vormen en er 3 op 1 stokje doen.

  6. Balletjes rondom bestrijken met olie. Spiesjes op bakplaat onder grill in circa 8 minuten rondom bruin en gaar roosteren, regelmatig keren en eventueel nog bestrijken met olie.
 

07:47 Gepost door johan in recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis, citroen, gehakt, sate, spiesjes | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |