zondag, 06 juni 2010

Tartaar van haring

000640276_001_FRAL10060242_300

Ingrediënten

  • 6 maatjesharingen (2 schalen a 3 stuks)
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 friszure appel (bijv. Granny Smith), geschild
  • 1 komkommer, geschild
  • 1/2 bakje verse dille (a 15 gram)
  • 2 el mayonaise
  • tabasco (flesje 57 mililiter)
 

Bereiden

  1. Verwijder de staartjes van de haring. Hak de vis in kleine stukjes en schep de sjalot erdoor. Breng op smaak met peper.
     
  2. Snij de appel in blokjes van 1/2 cm. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een lepel de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1/2 cm. Houd 6 mooie takjes dille achter voor de garnering en snijd de rest fijn. Meng de appel met de komkommer, de dille en de mayonaise en breng op smaak met de tabasco, peper en zout.

  3. Leg de ring op een bord en schep er 1/6 van de haringtartaar in. Schep hier 1/6 van het appel-komkommermengsel op. Verwijder de ring en garneer met een takje dille. Maak op deze manier nog 5 borden op. In plaats van een portioneerring kun je ook een kommetje gebruiken. Schep dan eerst het appelkomkommermengsel en daarna de haringtartaar erin. Keer op een bord.
 

11:20 Gepost door johan in recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis, voorgerecht, tabasco, visgerechten, tartaar, haring | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

Krabkoekjes van Johan

000625774_001_FRAL10040171_120

Ingrediënten

  • 3 blikjes krab (170 gram)
  • 20 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 100 mililiter melk
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 30 gram paneermeel
  • 1 bakje verse koriander (15 gram), blad fijngesneden
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels chilisaus
 

Bereiden

  1. Laat de krab uitlekken. Verhit de boter in een steelpan, voeg 20 gram bloem toe en roer 2 minuten op laag vuur tot een egale massa ontstaat. Schenk de melk erbij en blijf roeren tot het geheel gebonden is. Laat op laag vuur 5 minuten garen. Neem de pan van het vuur en meng de krab, 1 eetlepel citroensap, het paneermeel en de helft van de koriander erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

  2. Vorm met vochtige handen 12 platte krabkoekjes van het mengsel. Bestrooi een bord met de rest van de bloem en wentel de koekjes erdoor. Klop de overtollige bloem eraf.

  3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de koekjes in 2-3 minuten goudbruin en krokant. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.

  4. Meng de chilisaus met 1 eetlepel water, 1 eetlepel citroensap en de rest van de koriander. Serveer de krabkoekjes met de chilisaus.
 

11:17 Gepost door johan in recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis, hapjes, koekjes, voorgerecht, krab, visgerechten, amuses, krabkoekjes | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |