vrijdag, 25 november 2011

Belangrijke vetzuren

Omega 3 en omega 6: belangrijke vetzuren

Dat omega 3 vetzuren gezond zijn is bekend. Maar waar zit het in en hoeveel moet je er van binnen krijgen? En hoe zit het met omega 6?

Voortdurend lees je berichten over verschillende vetsoorten: omega 3 en omega 6, essentiële vetzuren, onverzadigde vetten en verzadigde vetten en "gezonde" frituurolie met meervoudig onverzadigde vetten. En je zou ook nog moeten letten op een "goede balans" tussen omega 3 en omega 6.

Wat zijn essentiële vetzuren?


Omega 3 en omega 6 zijn allebei belangrijke voedingsstoffen. Het zijn vetzuren van het "goede", meervoudig onverzadigde type. Het zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat je lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Die vetzuren moeten dus in je voeding zitten.

Omega 3: waar is het goed voor?

Aan omega 3 worden veel goede eigenschappen toegeschreven. Het remt ontstekingen en het zou goed zijn voor hart en bloedvaten. Ook zou het een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen en vorming van bloedstolsels tegengaan. Het zou zelfs goed zijn voor je hersenen.

Omega 3: waar zit het in?

Omega 3-vetzuren zitten in groene bladgroenten en walnoten. Maar vooral in vette vis, zoals zalm en makreel. Ook lijnzaadolie (verkrijgbaar in reformzaken) bevat veel omega 3. Plantaardige omega 3 (alfalinoleenzuur) moet je lichaam nog wel omzetten in opneembare vetzuren. Dat gebeurt niet erg efficiënt. De omega 3 in visolie (het gaat om de stoffen EPA en DHA) is beter op te nemen.

Omega 6: waar is het goed voor?

Ook aan omega 6 (ook wel linolzuur genoemd) worden positieve eigenschappen toegeschreven. Zo zou het de aanmaak van cholesterol remmen en je afweersysteem versterken. Een te grote inname van omega 6 zou daarentegen juist ontstekingen bevorderen en de werking van insuline remmen.

Omega 6: waar zit het in?

Omega 6-vetzuren zitten in diverse oliën, zoals de arachide-olie (pindaolie), zonnebloemolie, teunisbloemolie en bernagieolie (olie van komkommerkruid). Als je bijvoorbeeld een kroket eet die in zonnebloemolie is gefrituurd, of chips die gebakken zijn in notenolie, dan krijg je automatisch omega 6-vetzuren binnen.

Hoe belangrijk is de verhouding?

Sommige voedingsdeskundigen wijzen er op dat omega 3 en 6 in je voeding in een goede verhouding tot elkaar moeten staan. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. In Nederland verrichten prof. Daan Kromhout en dr. Marianne Geleijnse van de Wageningen Universiteit veel onderzoek naar onverzadigde vetzuren. Zij verwerpen het idee dat er een juiste balans tussen omega 3 en 6 moet bestaan.

Geen bewijs

'Er is geen bewijs voor het bestaan van een ideale balans', zegt Marianne Geleijnse. 'Er wordt van alles beweerd in allerlei onderzoeken. Maar dat de verhouding tussen omega 3 en 6 van belang is voor de gezondheid, is niet aangetoond.' Volgens Geleijnse staat veel onderzoek nog in de kinderschoenen of wordt verricht in opdracht van de farmaceutische industrie of voedingsmiddelenindustrie.

Hoeveel heb je nodig?

Volgens Kromhout en Geleijnse volstaat een dagelijkse inname van 450 milligram omega 3-vetzuren. Dat is ook de aanbeveling van de Gezondheidsraad. Wie 2 keer per week vis eet, waarvan 1 keer vette vis, komt al aan deze dosis. Veel meer omega 3 eten dan de aanbeveling heeft geen bewezen effect op de gezondheid, zegt Geleijnse. Omega 6 krijgen de meeste mensen vanzelf genoeg binnen.

17:38 Gepost door johan in superfoods | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cholesterol, vis, vissen, voeding, gezonde voeding, omega 3 vetten, omega 6, goede vetzuren | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.