vrijdag, 25 november 2011

Zeewier is een gezond supervoedsel

Zeewier is gezond supervoedsel

Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering, een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Niet onbelangrijk, het is heel lekker.

Het zou hét ‘healthvoedsel’ van de jaren negentig worden. Toch waren het vooral macrobioten en vegetariërs die zich op het zeewier stortten. Langzaam begint zeegroente nu ook de massa te bereiken. En dat is een goede zaak. Want op alle lijsten van gezonde voeding staat zeewier bovenaan.

Hoogste levensverwachting

Japanners consumeren het meeste zeewier van alle volkoren op aarde en hebben de hoogste levensverwachting. Dit komt niet alleen door het eten van zeegroente. Japanners eten ook veel meer vis en soja, veel minder vet voedsel en ze zijn een stuk magerder dan de gemiddelde Nederlander. Maar zeewier draagt zeker zijn steen(tje) bij aan hun gezondheid.  Zo hebben oudere Japanners beduidend minder rimpels.

Voedingsstoffen

Wat gemaktsproducten ontberen, heeft zeewier in overvloed: jodium, ijzer, kalk, vitamines en mineralen. Zeewier is een bron van vitamine B12, dat verder alleen in dierlijke producten voorkomt. Jodium is belangrijk voor mensen die niet genoeg vis of brood eten (waaraan met jodium verrijkt zout wordt toegevoegd).

Gezondheidsvoordelen

Uit recent onderzoek komt naar voren dat zeewier bioactieve bestanddelen bevat die je cholesterol zouden verlagen, je bloeddruk verminderen en een gezonde spijsvertering bevorderen. Ze zouden zelfs vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Sommige studies suggereren dat zeewier gewichtsverlies zou bevorderen. Genoeg redenen dus om dit groene slijmerige goedje eens te proberen.

Waar kan je het kopen?

Natuurvoedingswinkels verkopen al jaren verschillende soorten gedroogd zeewier: arame, dunne zwarte draadjes, het iets grovere hiziki en wakamé, een tamelijk hard zeewier. Bij toko's is vaak ook kombu te koop, waarvan bouillon (dashi) wordt getrokken en nori, gemaakt van gemalen purperwier, bekend als wikkel voor Japanse rijsthapjes, sushi's. Tegenwoordig verkopen ze ook verschillende soorten zeewier bij de grotere supermarkten.

16:37 Gepost door johan in superfit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeewier, superfoods, supervoedsels, b12, jodium, vrije radicalen, minerale, zee | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.