vrijdag, 25 november 2011

Zeewiersalade voor beginners

Zeewiersalade voor beginners

Okay, je bent zover dat je zeewier wilt gaan proberen. Maar wat moet je er in vredesnaam mee doen? Waarschijnlijk voelt een Japanner zich net zo als je hem vraagt boerenkool te maken. Leontien biedt uitkomst.

Wij Belgen hebben geen traditie van zeewier eten. Het zijn vooral de Aziatische of Japanse keukens die er ruimschoots gebruik van maken in de keuken. Ze eten het als groente en gebruiken het ter decoratie en als aromatische smaakmaker, bijvoorbeeld bij de Japanse rijst-knabbeltjes, die daarmee een wat pittigere smaak krijgen. In sushi-hapjes worden reepjes zeewier gebruikt om de combinatie van vis- rijst- en andere ingrediënten samen te houden. Voor een beginner is dat nog iets te ingewikkeld zeewiergeknutsel. Probeer eerst maar eens deze simpele zeewiersalade voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 30 g gemengd gedroogd zeewier of  wakame
  • 25 g sjalot, lente-ui of rode ui, fijngehakt
  • 2 el sojasaus, of naar smaak
  • 1 el rijstwijnazijn of andere lichte azijn of naar smaak
  • 1 el mirin of 1 tl suiker, of naar smaak
  • 1⁄2 el donkere sesamolie, of naar smaak
  • snufje cayennepeper, of naar smaak
  • zout, naar wens
  • 1 el geroosterd sesamzaad (of meer naar wens)
  • Een handje walnoten
  • Koriander naar smaak toevoegen
 

Bereidingswijze

Deze salade is het eenvoudigst te maken als je een pakje gemengd zeewier koopt (in de natuurvoedingswinkel of een Japanse toko) en daarmee aan de slag gaat. Als je wat vertrouwder raakt met zeewier kun je wakame, kelp, hijiki of andere soorten los kopen en zelf combineren.
Spoel het zeewier af en laat het weken tot het 10 keer zo groot is geworden. Dat duurt circa 5 minuten. Giet af en knijp er voorzichtig het overtollige water uit. Verwijder eventueel harde stukjes en hak, snijd of knip het in grote stukken. Doe in een kom. Meng met de gesneden sjalot, walnoten, gehakte koriander, sojasaus, azijn, mirin, sesamolie, cayennepeper en het zout. Proef en voeg zo nodig zout of peper toe. Garneer met sesamzaad. 

Met deze salade kun je eindeloos variëren. Probeer haar ook eens met avocado en zalm of in knoflook gebakken garnalen.

Eet smakelijk!

16:44 Gepost door johan in superfit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeewiersalade, salade, zeewier, seafood, toko, wakame, supervoedsel, super foods | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.