zondag, 27 november 2011

Zoute haring

Wanneer op carnavalsdinsdag de klok twaalf maal slaat, worden de maskers afgezet en behoort het carnaval weer tot het verleden. Volgens de kerkelijke kalender is het dan Aswoensdag, de dag die van oudsher het begin van de 40-dagentijd op weg naar Pasen markeert. Een tijd van vasten en bezinning: om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden in onze relatie tot God, de naaste en onszelf. Volgens oud gebruik halen wij Rooms-katholieken dan het zogenaamde 'askruisje' dat door de priester met as van de oude palmtakken op ons voorhoofd wordt getekend. Dit ten teken dat onze zonden zijn vergeven en als herinnering aan de betrekkelijkheid van het leven: “ uit as ben je ontstaan en in as zal je terug keren!” De traditionele maaltijd op Aswoensdag is een zoute haring. Jammer genoeg zijn er steeds minder carnavalisten die de kunst van het haring inleggen beheersen en daarom noodgedwongen genoegen nemen met een maatje of een rolmops. Zonde, want wat smaakt er nou beter dan een echte zoute haring volgens Limburgs recept? Speciaal voor hen die niet terugschrikken voor 'vieze' handen en een oude traditie opnieuw leven willen inblazen, tonen wij U op deze pagina de bereidingswijze van deze lekkernij. Stap voor stap en aan de hand van duidelijke foto's!


Veel plezier tijdens de drie dolle dagen en smakelijk eten !

Ingrediënten

  • Inlegharingen
  • Rode en witte uien
  • Witte azijn

Kruiden per 10 haringen:

  • 1 theelepel korianderzaad
  • 10 peperkorrels
  • 4 kleine spaanse pepertjes
  • 5 kruidnagels
  • 1/2 theelepel inmaakkruiden
 

Bereidingswijze 

  1. De haringen mooi in filetjes snijden, ontvellen en beide filets per haring tesamen houden. 
     
  2. De filets dan minstens 12 uur in klaar water leggen en regelmatig verversen. 
     
  3. Dan een grote kom of ketel nemen en een beetje van de ingrediënten op de bodem leggen. 
     
  4. Vervolgens de haring paartjes met de rug naar boven schikken in de ketel en terug alle ingrediënten over de haringen verdelen en bedekken. 
     
  5. Dan een mengsel van wiite azijn en water onder verhouding 1:1, over alles gieten en maken dat alles onder staat. 
     
  6. Na drie dagen zijn de haringen op smaak, maar hoelanger ze staan des te beter ze zijn!

17:14 Gepost door johan in vis inleggen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoute haring, haring, ingelegde haring, vis, zeevis | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.