maandag, 14 november 2011

Een lijn aan een oog verbinden

Veruit de meeste vissersknopen worden gebruikt om een lijn aan een oogje te verbinden. Wartels, haken, werplood en vele andere zaken bezitten een oogje. Afgezien van bijvoorbeeld de haken, is het meestal prima om de lijn rechtstreeks aan het oogje te knopen. Voor de haken maken we een uitzondering, omdat de lijn altijd in het verlengde van de haaksteel moet lopen. 

Als we de lijn rechtstreeks aan het oogje van de haak knopen, kan de haak kantelen. Dat kan missers tot gevolg hebben.

Er zijn veel manieren om een lijn aan een oogje te knopen. De knoop die hier staat beschreven is een van de beste. Deze knoop is gemakkelijk te leggen en verzwakt de lijn maar zeer weinig.

De knoop lijkt wel wat op de veelgebruikte spinnerknoop. Toch verschilt deze knoop op een aantal belangrijke punten.

De lijn wordt namelijk eerst twee keer door het oogje gehaald. Daarna worden een stuk of zes windingen gemaakt en wordt de lijn door de ontstane lusjes gehaald.

Hieronder staan er 2 afbeeldingen, dan wordt alles hopelijk wat duidelijk. Deze knoop is trouwens sterker dan de spinnerknoop en echt niet moeilijker te maken. Maak de knoop eerst een beetje vochtig (speeksel), voordat je hem aantrekt. En zorg er voor dat de windingen netjes naast elkaar komen te liggen, alleen dan is de knoop betrouwbaar.

Let er ook goed op dat je de lijn niet nog eens terughaald door de ontstane grote lus, als je hem door de twee lusjes hebt gehaald. Dit moest wel bij de spinnerknoop, maar niet bij deze.

Trek de knoop zeer stevig aan en knip het uitstekende stukje kort af.

 

 vissen,strandvissen,zezevissen,knopen,lijnen,vislijnenvissen,strandvissen,zezevissen,knopen,lijnen,vislijnen

 

 

 

 

woensdag, 19 september 2007

de albrightknoop

De Albrightknoop dient om 2 draden van ongelijke dikte met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan nylon - nylon of nylon - gevlochten lijn.


Leg in het dikke nylon een lus en houd deze vast tussen duim en wijsvinger, Haal de dunne draad door de lus, vervolg deze onder de lus door om hem vervolgens over de lus heen te wikkelen. Vergelijk jouw begin met het 1e plaatje van de Albrightknoop. Ziet dat er anders uit, begin dan gewoon opnieuw. Fietsen leerde je ook niet in 1 dag!


AlbrightknoopMaak ongeveer 6 á 7 wikkelingen om de lus heen. Is in het begin best wel een gepiel maar plaatje 2 en 3 van de Albrightknoop geven je een idee hoe het eruit moet gaan zien.


AlbrightknoopSpuug nu het geheel goed nat en begin voorzichtig de dunne draad aan te trekken. Doe dit voorzichtig en begeleid eventueel de wikkelingen om de dikke draad. Trek nu de dikke draad aan. Plaatje 3 van de Albrightknoop laat je zien hoe je de boel moet aantrekken en plaatje 4 van de Albrightknoop laat je het uiteindelijke resultaat zien.


AlbrightknoopAlbrightknoopKnip nu beide draadeinden heel kort af. Een nagelschaartje is hier een uitstekend hulpmiddel voor. Jouw Albrightknoop is een feit! Geloof mij, ook mij lukte het niet toen ik voor de eerste keer de Albrightknoop van plaatje naar resultaat ging overzetten.


AlbrightknoopVoor een mooie en stevige afronding zou de Albrightknoop nog gelijmd kunnen worden met een heel klein druppeltje secondenlijm. Dit laatste is geen vereiste.


Tip: Als na het aantrekken de knoop meer op een bolletje dan op een knoop lijkt, waarschijnlijk is er dan een te groot verschil tussen de dikte van beide lijnen, dan zou u kunnen overwegen om de windingen contra te doen. In dat geval haalt u de dunne draad onder de lus door, door de lus heen en begint u de wikkelingen vanaf de lus richting uw duim en wijsvinger.

19:00 Gepost door johan in knopen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: knopen, sportvissen, strandvissen, zeevissen | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |