maandag, 14 november 2011

Een lijn aan een oog verbinden

Veruit de meeste vissersknopen worden gebruikt om een lijn aan een oogje te verbinden. Wartels, haken, werplood en vele andere zaken bezitten een oogje. Afgezien van bijvoorbeeld de haken, is het meestal prima om de lijn rechtstreeks aan het oogje te knopen. Voor de haken maken we een uitzondering, omdat de lijn altijd in het verlengde van de haaksteel moet lopen. 

Als we de lijn rechtstreeks aan het oogje van de haak knopen, kan de haak kantelen. Dat kan missers tot gevolg hebben.

Er zijn veel manieren om een lijn aan een oogje te knopen. De knoop die hier staat beschreven is een van de beste. Deze knoop is gemakkelijk te leggen en verzwakt de lijn maar zeer weinig.

De knoop lijkt wel wat op de veelgebruikte spinnerknoop. Toch verschilt deze knoop op een aantal belangrijke punten.

De lijn wordt namelijk eerst twee keer door het oogje gehaald. Daarna worden een stuk of zes windingen gemaakt en wordt de lijn door de ontstane lusjes gehaald.

Hieronder staan er 2 afbeeldingen, dan wordt alles hopelijk wat duidelijk. Deze knoop is trouwens sterker dan de spinnerknoop en echt niet moeilijker te maken. Maak de knoop eerst een beetje vochtig (speeksel), voordat je hem aantrekt. En zorg er voor dat de windingen netjes naast elkaar komen te liggen, alleen dan is de knoop betrouwbaar.

Let er ook goed op dat je de lijn niet nog eens terughaald door de ontstane grote lus, als je hem door de twee lusjes hebt gehaald. Dit moest wel bij de spinnerknoop, maar niet bij deze.

Trek de knoop zeer stevig aan en knip het uitstekende stukje kort af.

 

 vissen,strandvissen,zezevissen,knopen,lijnen,vislijnenvissen,strandvissen,zezevissen,knopen,lijnen,vislijnen

 

 

 

 

vrijdag, 26 oktober 2007

onderlijnen vanaf de boot

Licht pilkeren
Lichte boothengel 2.4 tot 3 m werpgewicht 40 tot 100gr . openzee .Kabeljauwachtigen .


   
Licht pilkeren                         zwaar pilkeren      

Zwaar pilkeren
Boothengel lengte 2.1 tot 2.4 m werpgewicht 200 tot 500gr . openzee . Kabeljauwachtigen .

Voor grotere vissen , zeker in de open Noordzee en Noord-Europa is zwaarder materiaal noodzakelijk .Het gewicht van de pilker hangt af van de stroming . Gebruik in dit geval ook nooit teveel bijvangers ,maximum twee . Voor het vervaardigen van de zijlijnen gebruikt u het best de zijlijnlus waaraan u de zijlijnen aanlust . Gevlochten lijn is op grotere diepte aan te bevelen .
 

makreel paternoster
Lichte boothengel lengte 2.4 tot 3m werpgewicht 40 tot 100gr . openzee . makreel , koolvis , wijting , enz..

In de zomer komen scholen makrelen naar de noordzee-kustwateren die dan gemakkelijk vanaf een boot met een eenvoudige verenpaternoster te vangen zijn .  Is er een school opgespoord met de dieptemeter of door de aanwezigheid van zwermen meeuwen vlak boven het water , dan kan het vissen beginnen . Men laat de paternoster met daaraan een vijftal zijlijntjes voorzien van veren in de school zakken .Soms moet men de diepte zoeken waarop de school zich bevindt , maar vaak komen de eerste aanbeten reeds een paar meter onder het oppervlakte. Hierna wordt gewacht tot aan bijna elke haak een vis hangt ,om daarna het geheel binnen te draaien . Naast veren kunnen ook allerlei imitatie aasjes gebruikt worden .Bevestigt u zijlijntjes met een chirurgenknoop , gebruik dan het bovenste uiteinde om de haak te bevestigen .

    
Makreel paternoster

Paternoster met nylon afhouders
Meestal gebruikt voor platvissen .

    

 Lichte onderlijn natuurlijk / kunst aas
Boothengel lengte 2.1 tot 2.7m  werpgewicht 100 topt 500gr . open zee , fjorden . gul , koolvis , leng , pollak , roodbaars , lom , zeewolf enz..

Natuurlijk aas is soms beter dan pilkers . Deze montage bestaat uit twee tot vier metalen afhouders met zijlijnen en aan de onderkant een pilker zonder haak , waaraan je eventueel ook een onderlijn bevestigt met natuurlijk aas . De niet draaibare speld aan de afhouders wordt verwijderd en vervangen door een goede wartel met spiraal of speld , waarmee het snel wisselen van de zijlijnen met verschillende aassoorten mogelijk is . Bovendien kan een gehaakte vis die om zijn as draait de zijlijn moeilijker kapot krijgen . De verbinding tussen afhouder en wartel werken we af met een opvallende plastiek kous waardoor deze stijver staat . Deze montage kunt u laten  afzakken en weer opdraaien zonder dat u veel risico loopt dat de boel in de war geraakt . Extra gemonteerde fluorescerende kousen , octopussen , kraaltjes of spinnerblaadjes hebben vaak een extra aantrekkingskracht . Dus je kunt rustig experimenteren .
 


 

 Pilker montage met zijlijnen
Bij het vissen vanaf een boot leveren zijlijntjes met plastic imitaties vaak verrassend veel bijvangsten op . 

Zware onderlijn natuurlijk / kunst aas
Boothengel lengte 2.1 tot 2.4 m werpgewicht 300 tot 1000 gr . Diep water . Kabeljauw , leng , zeewolf , zeeduivel , heilbot , koolvis enz .

Een montage voor de grote rovers van de noordelijke Noordzee en de fjorden . Hiermee vist je op dieptes van 60 tot 300 meter . Op deze diepten zijn vaak harde onderstromingen en is het belangrijkste onderdeel de robuuste koperen " boom " met daaraan het lood met een  gewicht afhankelijk van de stroming .  De niet draaibare speld aan de metalen afhouders wordt verwijderd en vervangen door een goede wartel met spiraal of speld , waarmee het snel wisselen van de zijlijnen met verschillende aassoorten mogelijk is . Bovendien kan een gehaakte vis die om  zijn as draait de zijlijn moeilijker kapot krijgen . De verbinding tussen afhouder en wartel werken  we af met een opvallende plastiek kous waardoor deze stijver staat . Ook hier zorgen extra gemonteerde fluorescerende kousen , octopussen , kraaltjes of spinnerblaadjes vaak voor meer aanbeten . Dus je kunt rustig experimenteren .  


        

Zware zee onderlijn             conger               

congeronderlijn
Boothengel 20-50 lbs . volle zee . reel of zware zeemolen . conger , grote leng , rog , enz. Deze montage , maar met lichter lood gebruik ik in Senegal .

Het is een eenvoudige montage die voor conger recht onder de boot op en bij wrakken neergelaten wordt . Op dieptes tot 80 meter moet het aas bij voorkeur stil blijven liggen omdat de kans op vastraken aan het wrak zeer groot is . Na de aanslag is het buigen of barsten , want de conger mag onder geen enkele voorwaarde terug het wrak of een ander obstakel bereiken . Een stalen onderlijn is hier absoluut een must
 

Bootmontage  uptide en downtide
Afhankelijk van u plaats op de boot en de stroming twee montages voor bodemvissen


 
 

Wapperlijn montage 
Speciaal ontwikkeld voor Pollak , maar kan ook gebruikt worden wanneer de vissen zeer voorzichtig aanbijten of wanneer je het aas in de stroming wil laten bewegen .


 
 
bron: abc sportvissen

20:41 Gepost door johan in onderlijnen voor zee | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zeevissen, bootvissen, wrakvissen, onderlijnen, strandvissen | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |