maandag, 05 maart 2007

alle begin is moeilijk !

st101_b~Surf-s-Up-Posters

 

Is surfen moeilijk?

Ah, je kan er niet omheen. Surfen vergt heel veel oefening. Je hebt maanden en jaren nodig om er goed in te worden. Je hebt weken nodig om de basis te leren. De zee is een vreemde chaotische omgeving voor nieuwkomers. Je zal moeten leren hoe de golven zich gedragen en wat je surfboard kan doen. Hoe pak je die golf en hoe sta je op? Je probeert continu in te schatten waar de golven gaan breken.
Het antwoord: nee, leren surfen is niet moeilijk, het is tof. Je zal er wel veel tijd in moeten investeren.

Advies 1: kijk naar de surfers die weten hoe het moet. Let op hun techniek en probeer het zelf.

Advies 2: neem een paar lessen van een ervaren surf instructeur. Andere surfers geven je die gouden tips niet, het kan lang duren tot je er achter komt wat je verkeerd doet.

What voor soort surfboard?

Een hele lange. Beginners hebben een  longboard of een Mini malibu nodig.  7 tot 10 foot lang. Je loopt de winkel binnen en ziet die mooie kleine radicale torpedo shortboards, de verkoper ziet je kwijlen en probeert je er een aan te smeren. Hij weet dat je na een maand terug zal komen om toch maar dat longboard aan te schaffen. Doe het niet! Deze kleine blikvangers heten thrusters, 3 vinnetjes, 6 tot 7 foot lang en je kan er niks mee. Maak je geen zorgen, na heel veel oefening met hart en ziel ben je klaar voor een thruster en leer je sliden en carven op een hoge, snelle, holle golf.longboard: Makkelijk peddelen en makkelijk een golf pakken. Omdat je de golf eerder kan pakken heb je meer tijd om op te gaan staan, je staat op een stabiel platform en als je voeten verkeerd plaatst kun je meestal blijven staan. Je draait makkelijk en langzaam. Het board is geschikt voor grote en kleine golven.

MiniMalibu: Goedkoper dan een longboard. Minder lang en dus minder stabiel. Weet je niet of je later gaat longboarden of op een shortboard (truster) overstapt, dan is dit een goede keuze.

Je staat al na een uur oefenen en met een shortboard kan het jaren duren.

Op wat voor een board wil ik leren surfen?

a) longboard b) minimalibu

Wat is het beste dat je kan verwachten?

Beginners denken vaak dat surfen lijkt op snowboarden. Niet waar! Met snowboarden draai je door de schouders in te sturen en surfen doe je van uit je heupen. Het gevoel dat je krijgt als je het board volledig onder controle hebt, carves, slides, cutbacks, floaters, speed en adrenaline, is nergens mee te vergelijken. Doordat het water op de golf omhoog wordt gezogen, heb je het gevoel dat je veel snelheid hebt. Vanaf de kant gezien ga je helemaal niet zo hard.
Surfers hebben een engelse term voor dit gevoel. Het heet "Stoke".
Ik kan het niet vertalen naar het Nederlands.

Stoke: "There’ll be a moment when you get out of your car, see a beautiful sunlit ocean, easy rolling waves, other surfers, and your chest will pound with an undeniable urge to get out there, to surf. Now you’re stoked. Stoked and ready to burn!"

 

Wat is het ergste dat ik kan verwachten?

Ik wil niemand bang maken of ontmoedigen, maar tijdens surftrips kunnen nare dingen gebeuren. Vergeet die haaien, zo'n aanval is ongelofelijk zeldzaam, de kans is groter dat een kokosnoot op je kop ketst.

Als beginner in kleine golven kun je vallen en kan het board tegen je lichaam stoten. Als je het board naar voren weg duwt en je wordt door de golf gegrepen, kun je op je board vallen. En als het board zich omdraait kun je ook nog de vinnen tegen komen. (Dure reparatie.) Probeer altijd naast je board vallen.
Je moet er van uitgaan dat het board veel meer drijfvermogen heeft dan de surfer. Dus kom je elkaar zelden tegen in het schuim.

Wat de mij de laatste jaren is overkomen:

Ik dook (duckdive) onder een golf door en kwam boven met een prikkende kwal (electric jelly) op mijn hoofd.

Er zaten kartels aan de randen van mijn vinnen en die sneden mijn leach (legrope) door toen ik viel. Je bent zonder leash niet meer aan je board verbonden. Zorg dus dat je de vinnen glad schuurt  voor je het water in gaat.

Het was eb in Bali, ik viel van mijn board en rolde over het rif. Het was veel te ondiep. De locals verklaarde mij voor gek dat ik daar ging surfen. Vergeleken vloed staat bij springvloed het water veel  hoger. Met springvloed staat het water bij eb dus ook veel lager...

Blue Bottle Yellyfish. Ik kwam zo'n kwal tegen in Durban, Zuid Afrika. Het zag er uit als een brandwond. De tentakels waren om mijn pols gewikkeld. Als je hier allergisch voor bent beland je in het ziekenhuis. Ze komen gelukkig niet voor in Nederland.

Ik had 'naar mijn mening' een flinke golf te pakken. Daarna surfte ik met het schuim mee richting de kust. Ik ging uit mijn dak, sprong uit blijheid van mijn board en maakte een salto achterover. Heel dom! Het water was ondiep en ik brak mijn neus op een steen.

Pim, Een surfmaatje van mij zat op zijn board. Opeens viel hij voor over en floepte zijn board tussen zijn benen naar achter. De elastische leash (legrope) spande zich en het board schoot weer naar voren met de punt achter op Pim z'n stuitje. Best pijnlijk, ik kwam niet meer bij van het lachen.

Veiligheid

Het is niet de bedoeling je bang te maken. Een potje voetbal in het park is ook gevaarlijk. Laten we het over veiligheid hebben.

Verken de surfspot waar je surft, weet waar de rotsen liggen, weet hoe de stroming werkt. Peddel niet te ver van de kust, als je het board verliest zal je terug moeten zwemmen.
Ga niet surfen met golfhoogtes waar je niet op bent voorbereid. Ga niet alleen surfen. Blijf bij de andere surfers in de buurt, ook al pakken ze veel golven van je af. Verlaat ruim voor zonsondergang het water.
Koop goed materiaal, zoals een sterke leash, zodat je het drijvertje niet verliest. Ken je limiet. Angst heb je niet voor niets. Als je moe wordt? Ga het water uit, want het is tijd om uit te rusten.
Keer niet je rug naar de oceaan! Het kan gebeuren dat een hoge golf onverwacht op je rug stort. Als je het strand op loopt kan een golf je in halen en je met volle kracht tegen de grond smijten.

Als je van je board valt kan je board tegen een andere surfer aan knallen. Blijf niet achter een andere surfer peddelen in de golven. Zijn board kan jou surf sessie verpesten als hij hem laat schieten. Als je het board voor je laat drijven kan een golf met board veranderen in de schep van een Bulldozer. Probeer naast je board te vallen, dan kan het board je niet raken. Probeer als je met het schuim wordt meegenomen te ontspannen. Spartelen heeft geen zin. Als je gaat spartelen kan je je voeten bezeren als er rotsen op de bodem liggen. Met een beetje geduld verbrandt je lichaam minder zuurstof en raak je minder vermoeid met peddelen.
Na de ervaring in de "wasmachine" kom je met je hoofd boven water, kijk je eerst of de kust veilig is en daarna haal je adem. Er kan nog een golf komen en slik je plotseling water in. De hoeveelheid lucht in je longen is meer dan genoeg om onder een 2e golf door te zwemmen.
Let op stroming. Zoek een navigatie punt op het strand (vlag, strandtent of palmboom), zodat je weet wanneer je wegdrijft. Probeer de oorzaak van stroming te beredeneren. Met verschillend getij, zandbanken of geulen in het rif kan een plaatselijke stroming ontstaan. Het heeft vaak weinig zin om tegen de stroming in te peddelen. Vaak als je zijwaarts de stroming uit peddelt kun je om deze stroming heen peddelen of kom je in een stroming terecht die je naar de kant brengt.

Oh, maar er zijn veel gevaren waar je niet op hoeft te letten als je het surfen stap voor stap onder de knie krijgt. Blijf surfen op je niveau met kleine golven. Om niet in paniek te raken heb je zelfvertrouwen nodig. Als je een angstig moment hebt meegemaakt, wordt je daarna geremd in je vooruitgang met surfen.
Surfers in hoge golven hebben meestal erg veel ervaring. Als een ervaren surfer je waarschuwd, neem dan van hem aan dat je beter terug kunt gaan naar het strand. Gebruik vooral je gezonde verstand.

Je zal zien dat je steeds meer respect krijgt voor de oceaan.

Golven

 

Golven worden gecreëerd door wind en de maan. Een golf is een puls van potentiële energie die een lange afstand aflegt. De watermoleculen blijven op hun plek en het is pure energie die de afstand aflegt. Het enige materiaal dat een afstand aflegt is het witte schuim, na het breken van de golf.

Naarmate het ondiep wordt veranderd de potentiële energie in kinetische energie. De golf wordt steiler en begint te breken. Surfers zijn meestal op zoek naar de hoogste golf, Deze golf heeft ook langste golfafstand (afstand tussen 2 golven) en daardoor de meeste energie. De eigenschappen zijn niet alleen kracht, maar ook dat deze golf beter en regelmatiger breekt, zodat je een lange "ride" kan maken. Een vreemd fenomeen is dat deze hoge golven in "Sets" (set van 2 tot 6 golven) het strand bereiken. Hoe dat kan is mij een raadsel, maar ik ben wel altijd naar de sets op zoek. Als je de set net hebt zien breken en op deze set golven wil surfen, kun je kijken waar het schuim (zo ver mogelijk op zee) zich bevindt. Je peddelt naar de deze plek toe en blijft wachten op de volgende set. Je zal zien dat de schuimbelletjes in het water verdwijnen. Maar na een paar minuten wachten is de kans groot dat er weer een hoge golf komt en zit je op de ideale positie om de start te maken.

De zeebodem

Als beginner start je de zoektocht naar goede surfspots en krijg je plotseling interesse in geologie. Je vindt het liefst een golf die gelijkmatig en voorspelbaar "schuin" langs een verhoging op de zeebodem rolt.

Tijdens rekoefeningen op het strand bestudeer je de golven voor dat je het water in gaat. Je probeert te beredeneren waar je wilt gaan surfen, waar heb je stroming en waar peddel je het makkelijkste om de brekende golven heen. Je let op andere surfers, want zij weten waar de "set" golven binnen rollen en waar je het best naar buiten kan peddelen.

Bestudeer het plaatje.

 

Reefbreak:

Rots of rif bodem onder water. Scherpe ondiepe bodem met krachtige, holle golven. Plaatselijke stroming en soms harde stroming naar buiten. Alleen voor gevorderde surfers.

Pointbreak:

Een rots of landtong waar de golven langs rollen. Rots of zandbodem. Lange rides. Je zal buiten deze golven om moeten peddelen met vaak een lichte stroming naar het strand.

Beachbreak:

De zandbanken zijn continu aan verandering onderhevig. Tussen de zandbanken in zit vaak een kanaal. De stroming hangt van het getij af en stroomt meestal naar buiten. Korte rides en geschikt voor beginners.
Een beachbreak met daarnaast een strekdam kan gevaarlijk zijn. Maar naast de strekdam heb je wel vaak een comfortabele stroming naar buiten.

Top

Op wat voor golf kan ik starten?

 

 

Plaatje 1: deze golf kun je niet pakken, niet steil genoeg om te versnellen.

Plaatje 2: prima golf.

Plaatje 3: je kan deze golf pakken, maar is het wel een goed idee? De golf is misschien veel te steil en je hebt niet genoeg ervaring. Je kan beter wachten op een minder steile golf en je armen wat rust gunnen.

Als een golf al is gebroken heeft de golf nog steeds genoeg energie om er op te surfen. Als je met het schuim mee surft, kun je flauwe bochtjes maken en alvast aanvoelen hoe het board reageert.

Golf Positionering

Ervaren surfers surfen natuurlijk niet op schuim. Ze peddelen zo ver mogelijk naar buiten en wachten op de set. Ze weten waar de set het beste breekt dus zitten ze met z'n allen dicht op elkaar en wachten. Dit noemen ze de line-up. longboarders liggen net iets verder dan de shortboarders.  Zij hebben het voordeel dat de golf minder steil hoeft te zijn om te kunnen versnellen. De kunst is op het juiste moment te gaan peddelen en goed in te schatten waar de golf gaat breken. Soms breekt de golf door zijn steilheid te snel en maak je een "wipe-out". Soms is de golf niet steil genoeg om een start te maken en gaat de golf onder je door. Je moet het juiste moment zoeken, zodat je met alle gemak kunt gaan staan. Het valt niet mee want iedere golf is anders.Soms peddel je eerst hard naar links of rechts, omdat je weet dat je daar de beste positie vindt voor de start. De gouden tip is meer dan voldoende kracht in de armen over te houden voor de laatste 2 slagen om extra te versnellen voordat je op staat.
Bestudeer de techniek van de betere surfers om je heen.

Wanneer moet je een golf laten gaan

Je zal het kritieke moment van de golf moeten inschatten:

Het klinkt misschien vreemd, maar ik vind het geweldig als ik een wipe-out maak en ik word door een golf gegrepen. Je wordt even flink door elkaar geschud. Hoe hoger, hoe leuker.
Als je een golf te laat pakt, kan het voorkomen dat deze golf in een C - vorm verandert. Deze nieuwe ervaring is intens.
Wat er kan gebeuren:

Je wordt aan de top van de golf gegrepen en hebt het gevoel dat je met veel snelheid van een waterval naar beneden stort.

Het kan ook zijn dat je onder aan de golf valt en plotseling omhoog wordt gezogen. Daarna stort je weer naar beneden in een grote massa schuimend water. Als je daarna ook nog in een draaikolk belandt, weet je niet meer wat onder of boven is. Gewoon blijven ontspannen...

Soms wil je een golf pakken en denk je plotseling: Shit! Deze wordt veel te steil. Je probeert je board terug te trekken, maar je bent al te laat. Soms is het beter toch maar met "total commitment" van de golf te surfen dan te blijven hangen en van die waterval te springen.


Als je niet ver genoeg op zee ligt krijg je regelmatig brekende golven op je dak. Die wasmachine is best vermoeiend. Soms kun je beter wat langer wachten op het cadeautje van de zee en zie je plotseling die golf met jou naam er op!

Onderdelen van je surfboard

Board Positionering

 

Surfers peddelen met een holle rug en liggen met de buik op het board. Hiermee kan je meer kracht zetten en is het peddelen minder vermoeiend. Je wilt in het midden liggen van je board. Terwijl je peddelt moet de voorkant van je board iets (7 cm) boven het water  uit komen. Deze positie is belangrijk voor het starten op een golf. Waarom?

Als je te ver achter op je board ligt zinkt de achterkant van je board onder water. Als de golf er aan komt is het net alsof je op de rem staat. Je wilt dat de golf je naar voren duwt en niet onder je door glijdt. Je wilt minimaal dezelfde snelheid hebben als de golf voordat je opstaat.

Maar als de golf van achteren nadert en je positie is in het midden, dreigt de neus van het board onder water te duiken. Je board ligt plotseling niet horizontaal maar maakt een hoek naar beneden. Bovendien krijgt de golf een holle vorm.
Hoe kan je dit voorkomen?
Op het moment dat de achterkant van het board omhoog wordt getild, zal je met een paar slagen zo hard mogelijk moeten peddelen, zodat de neus van je board, door de voorwaartse snelheid, niet onder water duikt!
Als de neus van je board boven water blijft, voel je de energie van de golf en krijgt je board een plotselinge versnelling.

Je zal een beetje moeten experimenteren waar het midden van je board zich bevindt.
Als je de juiste positie op het board hebt gevonden, onthoudt dan deze positie. Voor op het board zit meestal een logo van het merk. Probeer de afstand van je kin ten opzichte van dit logo in te schatten en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de positie voordat je een golf pakt. Hoge of kleine golven? Deze positie blijft altijd hetzelfde.

Peddelen met zware armen

Als beginner ga je op zoek naar een beachbreak met schouder diep water. Dan hoef je niet zo veel te peddelen. Ga er van uit dat je als beginner snel vermoeide armen krijgt. Surfen is een gezonde duursport net als hardlopen. Vooral de spieren van je ellebogen naar je schouders krijgen het zwaar. Bodybuilding heeft weinig effect, opdruk oefeningen en zwemmen wel. Als je buiten de branding je plek hebt gevonden, neem dan een rustpauze. Beginners hebben meestal te weinig geduld.
Ervaren surfers kunnen aan de manier van peddelen zien dat je een beginner bent. Dus?
Blijf beddelen met een holle rug! Het is minder vermoeiend ook al moet je de rugspieren aanspannen en voelt het wat minder comfortabel aan.


De eskimo roll

Je zal met je longboard door de branding moeten peddelen en je krijgt meerdere golven op je dak. Als je een golf ziet aan komen wil je niet richting het strand worden gesleurd.

Vlak voordat de massa schuim over je heen klotst, rol je van je board, draai je het board om en ga je onder water onder je board liggen. Het schuim stort op de onderkant van je board en zelf lig je onder de golf. De golf rolt over je heen, je kunt je board weer omdraaien en beginnen met peddelen zonder dat je veel afstand hebt verloren.
Vergeet niet de punt van je board onderwater te trekken. Het kan gebeuren dat de punt wordt gegrepen en plotseling je board uit je handen wordt gerukt.

Een tactiek voor longboarden in hele hoge golven is: vlak voor de schuimende golf op je board springen, van het board af duiken en naar de bodem zwemmen. Eenmaal op de bodem graaf je de handen in het zand en buig je het been waar je leash aan vast zit. Je voelt een harde ruk aan je been en kan je de elastische leash een beetje laten vieren door langzaam je been te strekken. Als de golf over je heen is gegaan kun je weer verder peddelen. Het nadeel is wel dat je leash kan knappen en verlies je het board.

De duck dive

Deze techniek is bedoeld voor kleine surfboards en moet je goed beheersen, want anders word je met iedere golf terug geworpen. Met de duck dive duik je onder water, onder de golf door.
Zodra je bij de golf komt, pak je het board aan de voorkant vast en duw je hard met je armen de punt onder water. Terwijl je dit doet, trek je een been tot aan je bekken op en duik je onder water. Laat de golf over je heen rollen en duw dan jezelf weer omhoog. Als je de punt van het board naar beneden hebt gedrukt zal je daarna onder water de punt weer omhoog moeten duwen door je knie in het board te duwen. De druk van deze beweging en het drijfvermogen van het board duwt je voorwaarts naar de achterkant van de golf.Vaak leunen surfers op 1 knie en tillen het andere been naar achteren. Je voelt dan de golf breken op je kuit. Door deze klap op je kuit verandert de hoek van je board onder water, zodat je met het board schuin omhoog met voorwaartse snelheid naar de achterkant van de golf schiet.
 

Peddelen voor de start

Je hoeft niet hard te peddelen om een golf te pakken. Het is niet de bedoeling dat je dezelfde snelheid hebt als de golf. Het gaat om het gebruiken van de energie van de golf. Daarvoor moet je het juiste moment zien te vinden.

Start peddelen met weinig snelheid. Kijk naar achteren om te zien hoe de golf achter je zich vormt. De golf tilt de achterkant van je board op en je maakt een paar harde slagen. Houd je rug zo hol mogelijk, zodat de neus van je board niet onder water duikt.


Je wordt door de golf hard naar voren geduwd en je hoeft niet meer te peddelen. Dit is het moment om op je board te gaan staan. Wat ideaal zou zijn is, dat je met iets te veel kracht naar voren wordt geduwd. Waarom?
Op dit moment zal je jezelf op moeten drukken om met een vloeiende beweging je voeten op het board te plaatsen. Je duwt hiermee het board wat dieper in het water, dus rem je iets af.
Je komt dus niet onder aan de golf terecht, de golf glijdt niet onder je door, maar je blijft tijdens het opstaan halverwege de "top en het golfdal" hangen.
Als je staat kun je het board iets naar links of naar rechts sturen en je bent klaar voor een lange "ride".

Opstaan

Stop!!! Time out.
Weet je welke voet je achter op het board en welke je voor op het board plaatst? Ben je Goofy? of Regular?

Goofy (serieus): linker voet achter en rechts voor
Regular: linker voet voor en rechts achter

Misschien kun je het nog herinneren, de laatste keer dat je op een skateboard stond? Zo niet: als je met 2 benen naast elkaar staat en iemand achter je geeft je een duw naar voren. Je moet een stap nemen anders val je om. Welk been zet je naar voren?
Laten we er van uit gaan dat je met het rechter been naar voren stapt. Dan ben je Goofy! (met links ben je Regular)

Stel je voor, we gaan "Regular" op bet board van de golf af rijden:
De kunst is zo snel mogelijk op te gaan staan! Hoe sneller je staat, heb je eerder controle over je board. Je kan gaan smokkelen en eerst op je knieën gaan zitten, maar dan wordt het lastig. Je komt dan vaak onder aan de golf terecht en in het schuim. Je bent te laat om een bocht in te zetten. Als je eenmaal gewend bent eerst op de knieën te gaan zitten, zal je het jezelf later weer af moeten leren.

Na het peddelen, met holle rug, krijg je voorwaartse snelheid. Je bent "Regular" en je wilt binnen 1 seconde met je linker voet voor gaan staan zodat je zo snel mogelijk de controle hebt om de bocht in te zetten.

Stap 1: plaats je handen plat op je board met de duimen naast je tepels.

Waarom? Je wilt zo snel mogelijk opstaan en jezelf zo hard mogelijk op drukken. Je kan ook de randen van je board pakken, maar dan kun je  minder kracht zetten. De bedoeling is dat je handen een hele korte tijd contact hebben met het board.

  

Stap2: schuif je rechter voet omhoog en plaats de hak van je voet bijna boven je linker enkel.

Je wilt gaan staan en dan is het belangrijk dat je achterste voet de goede positie al gevonden heeft. Je rechter knie ligt dan naast de rand van je board. (Als of je ontspannen op 1 been gaat staan en leunt je hak boven he enkel)

Stap 3: duw jezelf met een holle rug omhoog.

Je rechter voet en je linker knie liggen nog op het board. Je wilt met veel kracht op je board springen, dus zal je jezelf hard moeten opdrukken.

Stap 4: schuif je linker knie onder je lichaam door.

Terwijl je jezelf omboog duwde had je rechter voet en linker knie contact met het board. Je moet je rug buigen om met een slinger beweging je linker voet naar voren te plaatsen. Je rechter voet blijft staan.

Stap 5: plaats je voorste voet op je board.

Tijdens het plaatsen van je voorste voet hebben je handen geen contact met het boord.

Stap 6: laag blijven staan en je linker heup indraaien.

Als je laag blijft staan met gebogen knieën en dus een lager zwaartepunt, heb je een veel beter evenwicht en kun je het board goed corrigeren. Je wilt niet met je heupen loodrecht op de richting van je board blijven staan. Draai je heup in voor een betere balans.

Stap 7: bocht in zetten naar links of naar rechts.

Je staat zijwaarts op je board met de juiste (surf) houding. Probeer een klein beetje naar voren of naar achteren te leunen. (niet naar de voor of achterkant van je board). Als je op het land staat zou je langzaam om vallen. Maar op een golf zal je board mee draaien. Net als of je met je fiets links of rechts afslaat. (was het maar zo makkelijk)  

Probeer je techniek goed te analyseren. Je kan deze techniek jezelf verkeerd aanleren! Zelf startte ik in het begin op 2 knieën. Het heeft een tijd geduurd om dat af te leren.

De ideale start: je springt in een snelle vloeiende beweging op je board aan de top van de golf. Terwijl je wilt gaan staan zak je met een val versnelling van de golf naar beneden. Halverwege de golf voel je jezelf bijna gewichtloos. Die gewichtloosheid maakt het zo makkelijk om binnen 1 seconde je voeten op je board te plaatsen.
Nu weet je waarom bij gevorderde surfers het opstaan zo moeiteloos, snel en spectaculair uit ziet. Het gaat dus niet om Kracht maar om ............ Timing!

Het zijn 7 stappen maar ziet er uit als 1 vloeiende beweging.
Oefen deze beweging eerst op het droge. Daarna oefen je deze beweging op vlak water.
Hoe? Je peddelt hard naar voren en probeert zo snel mogelijk op te staan. Probeer in het ritme van deze 7 stappen te komen. Daarna ben je klaar voor het echte werk. Als het staan op de golf niet wil lukken? Dan blijf je deze oefening proberen terwijl je buiten de branding zit te wachten op de volgende golf.

3 verschillende technieken om op de Bottom Turn in te zetten

Bottom Turn:

De eerste paar keren zal je gaan staan en waarschijnlijk op het schuim recht door varen. Je ziet het strand steeds dichter bij komen. Dit is sensationeel, maar de bedoeling is na de start links of rechts af te slaan om zo het schuim voor te zijn. Je zal na het opstaan een "bottom turn" (bocht) moeten maken om naar links of naar rechts met de golf mee surfen. Tijdens deze bocht beland je vaak onder aan de golf (Bottom) en stuur (Turn) je het board weer naar de golf toe om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de steile helling van de golf.

Het is je gelukt om te gaan staan! Je heupen staan bijna evenwijdig met je board en je hebt je knieën iets gebogen voor een betere balans.
Nu is de positie van je voeten belangrijk. Over het midden van je board zie je een dun stuk hout. Dit is de stringer en is bedoeld om je board te verstevigen. Je voeten staan, niet al te dicht bij elkaar, op de stringer. Je zwaait je armen door de lucht om je balans te houden. Je hebt een nogal vreemde uitdrukking op je gezicht: angst, plezier of iets daartussenin. Nu nog de Bottom Turn!Techniek 1:

Je board staat in loodrechte richting op de golf. Je staat op en maakt zo snel of zo scherp mogelijk een bottom turn naar links of naar rechts.

Het kan zijn dat je de bottom turn te laat in zet. De golf haalt je in en je komt in het schuim terecht.

Techniek 2:

je board staat niet loodrecht maar iets schuin op de richting van de golf.

Wil je naar links dan peddel je met het board naar links en met de golf mee. Je staat op en je hoeft geen of een minder scherpe bottom turn in te zetten. (Geschikt voor beginners op kleine golfjes)

Techniek 3:

Je board staat loodrecht op de golf. Voordat je op staat plaats je 1 hand op het midden en 1 hand op de zijkant van je board.

Als je naar links wilt zet je de rechterhand in het midden op de stringer en de linker naast de linker rand van het board. Het resultaat is: na het (scheef) opdrukken om te gaan staan heeft het board al een lichte bottom turn maakt.
Je leunt met het opstaan op de linker of rechterkant van je board. Als je staat heb je de richting al aangegeven en ben je al iets naar links of rechts af geslagen. (Deze techniek is geschikt voor holle, snelle golven, maar vergt wat oefening.)

(De vierde techniek is: afslaan naar links en met je rechterhand de rechter rail vasthouden en naar links leunen om je board zo scherp mogelijk in de golf te steken. Zo pak je een hele holle golf en misschien een barrel. "Vergevorderd")

Probeer deze 3 technieken uit. Wissel ze af en kijk met welke techniek je het meeste succes hebt.


Op je board blijven staan

Nu ben je een golfsurfer en je volgende taak is je board langs de golf te laten planeren. Je wilt toch je snelheid behouden en de golf over zijn gehele lengte uitrijden? Dit doe je door iets naar voren of iets naar achter te leunen en zelfs door naar de voorkant of naar de achterkant van je board te stappen.
Je kan je bochten met je enkels controleren. Doordat je zijwaards staat zal je naar voren of achteren moeten leunen om zo je board langs de kam van de golf te mikken.

Je zal in het begin volledig gefixeerd naar de punt van je board blijven kijken. Dat is immers de eerste plek waar het water het board raakt. Maar als je klaar bent om bochtjes in te zetten zal je met een anticiperend oog naar de golf moeten kijken. De golf zal versnellen en vertragen. Je wilt toch je snelheid behouden? Je wilt de het liefst op het steilste punt naast het schuim blijven staan. Dit doe je door bochten in te zetten.

Gaat de golf te snel? In een rechte lijn langs de kam van de golf.
Gaat de golf te langzaam? Bochtjes maken om zo in de buurt te blijven van het krachtigste punt van de golf (naast het schuim).
Als je te ver door surft verlies je snelheid en zinkt je board.
Als je techniek vordert, probeer jezelf dan te bevrijden van die fixatie met die punt van je board. Het is een echt een heerlijk gevoel om tijdens het surfen op de golf, om je heen te kijken en te genieten van je omgeving.
Bovendien zijn er andere surfers in het water die plotseling voor de punt van je board kunnen opduiken. Je hebt ze niet op tijd gezien! Als je anticipeert en "tegenliggers" ver van tevoren ziet aankomen kun je voor of achter deze obstakels langs carven, zonder in paniek te raken.


Regels voor het golfsurfen

De 5 regels voor het golfsurfen zijn:

1: De surfer op de golf heeft voorrang op de surfer die naar buiten peddelt.

Probeer de surfende surfer te ontwijken door rekening te houden met hoe de golf zich zal vormen. Je peddelt dus naar links of naar rechts om hem te ontwijken ook al kun je daarmee in het schuim terechtkomen. Als een botsing onvermijdelijk lijkt, duik dan onder.

2: Zitten er meer surfers op de golf, dan heeft degene die het meest in de golf zit voorrang op degene die net is ingedropt.

"In de golf" betekent eigenlijk: het dichtst bij het schuim. Een gevorderde surfer kan er van uit gaan dat jij, terwijl je voorrang hebt, zal gaan vallen tijdens het opstaan. Dit heet indroppen. Het is altijd jammer als een van de beste golven van de dag zonder surfer door rolt. Dus komt het voor dat meerdere surfers tegelijk een start maken op dezelfde golf.
Als beginner moet je dit niet proberen! Tenzij jij het dichtste bij het schuim start.
Maar als jij voorrang hebt en niet valt? Zal de ander uit de weg moeten gaan door over de top van golf weg te surfen naar de achterkant, zodat jij ongestoord je gang kan gaan.
De ongeschreven regel voor ervaren surfers: Drop In - Drop Out.

3: Niet in droppen! Als een surfer al op de golf staat en jij bent nog aan het peddelen mag je dus niet indroppen.

Als een surfer eerder op de golf staat dan jij, zal je moeten afremmen door het board terug te trekken, zodat de golf onder je door gaat.
Kijk dus altijd om je heen, voordat je opstaat!

4: Make your call: het kan voor komen dat 2 surfers op dezelfde piek van de golf starten, waarbij je kan kiezen of je naar rechts of naar links gaat. Als jij bijvoorbeeld naar links wilt gaan en je staat het eerste op de golf. Kan de surfer naast je de golf naar rechts pakken. Als je de golf goed inschat is het wel zo sociaal door hard "LEFT!" te roepen. Dan weet de surfer naast je dat hij ongestoord naar rechts kan surfen. Als je allebei naar rechts wilt, roep of fluit je naar de ander, zodat hij weet dat hij de golf zal moeten laten gaan.

Er kan een botsing (crash) ontstaan, omdat jij er van uit gaat dat de ander de tegengestelde richting op zal gaan. Gebruik vooral je gezonde verstand! Make your call.

5: Snake: Verboden te Snaken. Jij peddelt voor de golf en de andere surfer (de Snake!) peddelt achter je langs om jou golf af te pakken. Als je wilt gaan staan, zie je plotseling dat de Snake dichter bij het schuim staat, voorrang heeft en zal je de golf moeten laten gaan.

Snaken is een surfterm en de regel is discutabel. Wanneer wordt je gesnaked? Als jij niet ziet hoe de golf zich vormt en de ander wel. De ander peddelt richting de ideale positie en pakt de golf? Dan is hij geen Snake, hij heeft gewoon meer inzicht dan jij. Maar als je begint te peddelen voor de golf en de Snake peddelt razendsnel achter je langs. Dan heb je te maken met een giftige Cobra!

De Cutback
 

De "Cutback" is nogal lastig te beschrijven. Ik zal je het "geheim" van de Cutback proberen uit te leggen.

De bottom turn maak je na de start en daarna kun je de Cutback in zetten. Vaak als je het board niet terug stuurt, surf je recht langs de kam de golf voorbij. Vooraan verliest de golf zijn kracht en je board begint te zinken. Je wilt zo snel mogelijk een bocht maken en weer terug keren naar het steilste punt van de golf.

Maar de Cutback staat niet bekend als een flauw bochtje terug naar de golf!
Een goed uitgevoerde Cutback is een radicale, scherpe bocht met "total commitment". Als je deze "move" goed wilt uitvoeren, zal je het volgende moeten realiseren:

Je kan met een surfboard net als met een skateboard accelereren door "rail to rail" bochtjes achter elkaar te maken. Je maakt hierbij gebruik van de kanten van je skatesurfboard. Je strekt je benen in de bocht, zakt daarna door je knieën en strekt je benen in de volgende bocht. Maar met surfen heb je te maken met een golf en niet met horizontaal wegdek en een skateboard.

De Cutback: Je hebt veel snelheid nodig! Al surfend maak je een diepe scherpe Bottom Turn. Hierdoor schiet je richting de top van de golf en daarna zet je de bocht in voor de Cutback. Cutback to the Power.

Het geheim: Maak de Cutback op het steilste punt van de golf!

Je strekt je benen en maakt een diepe bottom turn.

Je zakt diep door je knieën en surft naar de top van de golf. Daarna wil je met veel snelheid aan de top van de golf de bocht terug naar beneden in te zetten.Tijdens de Cutback strek je de benen en leun je op de andere kant (rail) van je board.

Onthoudt goed dat je na het strekken je benen meteen weer moet in trekken. Als je het niet doet val je waarschijnlijk hard in het dal van de golf.

Dit lijkt een onmogelijke opgave. Het water op de golf wordt hard omhoog gezogen en je zal van rail moet wisselen. Het steilste punt van de golf staat op het punt te breken. Je hebt veel snelheid nodig dus sta je op een behoorlijk snelle golf. Waarschijnlijk een golf die je met moeite bij kan houden.
Dit is allemaal waar, maar toch is het mogelijk. Nogmaals het lijkt op een skate beweging. Doordat je de cutback in zet met het strekken en het intrekken van je benen ontwikkel je een versnelling. Genoeg versnelling om de golf voor te blijven. Het is een zeer radicaal gevoel. In het begin maak je harde klappers en voelt de Cutback aan als of je jezelf in het golfdal stort. Oefening, oefening, oefening.

Als je een Cutback maakt op een slap gedeelte voor aan de golf kom je na de bocht vaak stil te liggen.
Als je de kanten van je board bij de cutback niet of nauwelijks gebruikt maak je een "slide".

Veel beginners vragen zich af: hoe maken die Pro's zulke scherpe Cutbacks? Jij weet het: snelheid, door de knieën, benen strekken op het steilste punt van de golf en weer door de knieen.

Tien stappen om een golf te surfen

Samenvatting in tien stappen. Onderneem deze stappen iedere keer dat je op de golf wilt starten:

1) Wacht iets buiten de branding op een golf.

2) Je ziet de golf waar je op wilt starten.

3) Draai je board richting het strand en ga op het midden van je board liggen. Leg je kin op de goede plek, zodat je weet dat je met de juiste positie op je board ligt.

4) Peddel met een paar harde slagen, zodat je board in beweging is.

5) Relax, peddel rustig en kijk over je schouder naar de golf.

Is de golf te klein, te groot of precies goed? Als de golf te klein is zal je harder naar voren moeten peddelen om deze golf toch nog te kunnen pakken of je wacht op de volgende golf. Als de golf te groot is, te steil of te snel? Stop en ga op je board zitten. De golf kan onder je door gaan maar als hij te vroeg breekt duik je in het water. Als de golf er goed uit ziet, peddel je langzaam tot de achterkant van je board omhoog wordt getild.

6) Peddel met 2 of 3 harde slagen en houdt je de voorkant van je board boven water.

Maak je rug hol zodat er zo min mogelijk gewicht op de voorkant leunt.

7) Je voelt dat het board zelf in beweging komt door de kracht van de golf, wacht een seconde of maak nog een paar harde slagen als dat nodig is.

Beginners, Omdat zij zich niet op hun gemak voelen, staan vaak te vroeg op voordat ze de golf pakken. Daarna gaat de golf onder je door. De golf moet je naar voren duwen, voordat je kan gaan staan.

8) Weet je zeker dat je kan starten? Duw jezelf om hoog, spring op je board en ga in je iets door je knieën in je zijwaartse surf pose staan.

9) Probeer je board in te sturen.

10) De Bottom Turn (Met opzet of per ongeluk)

Oefenen

Probeer als je van de golf valt snel weer buiten de branding te peddelen. Daarna kun je weer wachten en uitrusten. Verder oefenen, oefenen en heel veel oefenen.

Drie dingen die je nog niet weet

Naar ervaring leer je hoe je board reageert in de golven. Het zijn geweldige ervaringen die je als beginner nog niet kan bevatten:

Je surfboard is sneller dan de golf. Vaak sta je op en surf je na de bottom turn van de golf weg voordat de golf breekt. (en soms niet)

Je board heeft een "Tail". (de achterkant) Als de golf erg steil wordt lijkt het net alsof je in het golfdal zal vallen. Je kan dan met je gewicht achter op je tail leunen terwijl je naar beneden valt. Je maakt een zachte landing en je board schiet met grote snelheid naar voren.

Soms als je halverwege de top en het golfdal langs de golf surft, zie je die muur van de golf steiler worden. Bijna verticaal.
Je board planeert probleemloos langs de golf, al lijkt het als of je op een boekenplank staat en de geluidsbarièrre doorbreekt. Je board is dus gemaakt voor "bijna" verticale golven.

Moeilijk, maar als je blijft staan is je adrenaline kick gegarandeerd.

Omgaan met competitie in de golven

In een drukke line-up kunnen irritaties ontstaan. De betere surfer peddelt hard en ziet eerder waar de golven gaan breken. De surfer die de meeste golven pakt heeft vaak de beste conditie.

Ben je een vreemde op de surfspot kun je te maken krijgen met de "Locals". De kans is groot dat de lokale surfers de regels af en toe breken en een discussie op het strand kun je beter te voorkomen.  De locals hebben vaak goede bedoelingen maar vinden het natuurlijk niet leuk als hun surfspot wordt beladen met toeristen. Dus een beetje respect hebben ze wel verdiend.
Als deze "Locals" jou gezicht wat vaker hebben gezien, zullen zij jou waarschijnlijk minder vaak in de weg liggen.

Een irritante truc is: dat een betere surfer juist naast een beginner gaat zitten. Hij weet dat je niet indropt en dat je waarschijnlijk valt als hij indropt. Misschien wordt je continu gesnaked. Zo denkt hij of zij zoveel mogelijk golven te kunnen pakken in de drukke line-up.
Confronteer deze persoon. Vertel deze surfer dat je een beginner bent en dat je een mogelijke crash wilt voorkomen. Wie weet laat hij dan een paar golven gaan en geeft hij je een paar interessante aanwijzingen. Iedereen is ooit een beginner geweest.

Tot Slot: België is geen PIPELINE HAWAII! Surfen is een spirituele beleving die je nergens mee kan vergelijken. Surfen is dus geen onderlinge competitie. Vergeet niet dat iedereen het voor plezier doet. Probeer daarom een goede sfeer te creëren in de line-up.

 

Met dank aan steven kramer en surfsapiens.

 

  

19:40 Gepost door johan in surfen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: golfsurf, boarding, noordzee, surfen | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |