zondag, 27 november 2011

Zelf "Rolmops" maken .



Vroeger maakte de huisvrouw zelf haar rolmopsen in, wij kopen ze tegenwoordig eerder in een potje in de super. Toch is het leuker om zelf te prutsen, vooral omdat er dan meer kruiderij in gaat, waardoor je naar eigen smaak je haringen kunt inleggen. 

Ingrediënten

Dit heb je nodig: 6 zoute (volle) haringen, eetlepel mosterd naar keuze, 3 dl inmaakazijn, 3 dl water, 1 afgestreken eetlepel zout, 1 ui, 1 of meer laurierbladeren, 1 Spaanse peper of meer, halve citroen, 1 theelepel mosterdzaad of meer, 1 theelepel zwarte peperkorrels of meer, 12 augurken, touw of houten borrelprikkers. 

En zo doe je het: Laat de haringen gedurende een nacht in ruim water weken, maak ze schoon en snijd er de koppen af. Splijt de haringen van staart tot kop in twee, verwijder de graat, strijk op de binnenkant van iedere haringhelft wat mosterd, leg er een augurk op, rol de haringhelften op en bind ze met een draadje vast, of streek er een houten prikker in. 
Leg de rolmops in een fles met een wijde hals en schik er de kruiden en specerijen om, evenals de in plakken gesneden ui en plakjes van de halve citroen zonder de pitjes. Kook de azijn met zout, laat hem afkoelen en giet deze over de rolmopsen. 
Laat een week staan voor te gebruiken; bewaar ze - niet langer dan een maand - op een koele plaats. 

19:03 Gepost door johan in vis inleggen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rolmops, haringen, inleggen, opleggen, zoute haring, vis, haring, zee, visgerechten | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

Verse makrelen in het zuur

 

makreel,makreel inleggen,inleggen,in het zuur,opleggen,vis,bewaringsmethoden

Ingrediënten

  • Makrelen met koppen
  • Een grote, hoge pan
  • Gekookt water (ca. 2 liter per 5 makrelen)
  • Ca. 1 à 2 liter zonnebloemolie
  • 1 ui per 2 makrelen
  • Takje(s) tijm
  • Peperkorrels
  • Jeneverbes (1 per 5 makrelen)
  • Kruidnagel
  • Laurier (1 blaadje per 2 makrelen)
  • Azijn (ca. 1 liter per 10 makrelen)

Bereidingswijze

  1. Bak de makrelen, en zorg dat je enkele uien overhoudt voor het inmaken. 
     
  2. Pak een schaal of pan die diep genoeg is en beleg de bodem met een gedeelte van de uien en de kruiden.
     
  3. Leg daarop een laag makrelen met meegebakken uitjes en herhaal het voorgaande voor de volgende laag, ga zo door tot alle makrelen er in zitten en eindig met een laagje uien en kruiden. 
     
  4. Maak in een andere pan een mengsel van gekookt water en azijn, zo veel als nodig is om de ingemaakte makrelen geheel onder te zetten in de verhouding: 1 deel azijn op 3 delen water. Giet het water/azijnmengsel over de makrelen tot ze geheel onder staan en zorg dat ze niet gaan drijven. Deksel erop, af laten koelen en minstens 4 dagen in de koelkast laten intrekken. 

De zure makreel kan wel 4 weken bewaard worden en wordt eigenlijk steeds lekkerder. Na ca. 2 weken zijn alle graten helemaal opgelost door het zuur en kan de makreel bij wijze van zoute haring zó naar binnen worden gewerkt, maar natuurlijk ook gewoon stukje voor stukje op z’n moderns (evt. met de pink omhoog). Een lekkere vette, voedzame en gezonde variatie op panharing dus, véél lekkerder eigenlijk door de smaakvollere vis genaamd: Scomber Scombrus.

17:56 Gepost door johan in vis inleggen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: makreel, makreel inleggen, inleggen, in het zuur, opleggen, vis, bewaringsmethoden | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |